středa 8. listopadu 2023

Vůbec netuším

Jsem fanoušek vědomostních televizních soutěží. Několika jsem se i zúčastnila, takže vím, na vlastní kůži, jak je to jiné z obýváku a ve studiu. Takže jsem daleka kritiky, byť k určitému podivení se dneska dopracuji. 

Ale na první dobrou jsem spíš chtěla zachytit tu změnu.  Nevím určitě, jestli je to vývoj, spíš jiné vnímání, řekla bych. A to nebudu glosovat dávné Deset stupňů ke zlaté, které si dneska už nikdo nepamatuje. Vlastně ani já:-). Jen vím, že bylo a bylo asi takovým dávným předkem soutěží. 

V paměti jsou víc pořady typu Riskuj, či Chcete být milionářem. Probíhal jakýsi předvýběr, zda vůbec soutěžící něco vědí. 

Pak přišlo doba, kdy tento typ soutěží úplně vymizel. Éter ovládly soutěže typu Výměna manželek?! A s nimi samozřejmě celá řada dalších, více či méně trapných - reality show. Nějaké vědomosti rozhodně nebyly v kurzu.  

Ne snad, že by nyní byly, přesto se objevila vědomostní soutěž Na lovu. Na rozdíl třeba od Milionáře, který stavěl na tom, že můžete o odpovědi dlouho přemýšlet, tady jde o rychlost. Doba se zrychlila, tak i chrlení vědomostí či obyčejných faktů musí být rychlejší. Je to jistě stresující, často ani doma v klidu si tak rychle nevybavím správnou odpověď. Ale baví mě, jsem za ni ráda. Přesto mě fascinuje poměrně velké množství lidí, které v soutěžním pořadu neustále hlásají: Nevím, nemám tušení nikdy jsem to neslyšel. Někdy přitom jde o klasické školní vědomosti. Je pochopitelné, že se otázky nemusí trefit do vašeho oboru a zájmu, ale mnozí tak odpovídají neustále, napříč všemi obory. Pak si kladu otázku, zda jde o nervozitu či opravdovou neznalost? Čímž se dostávám k tomu podivení, proč tam tedy jdou? Zúčastnit se a zviditelnit? 

 Vůbec netuším, jen se tomu trochu divím. 

Zajímavé jsou i výherní částky. Řekla bych, že dnešek je v tomto směru dost inflační. V soutěži Riskuj i v Milionáři se daly vyhrát hezké částky. Lov je, asi  právě tou rychlostí, náročnější, přesto výhry jsou dost mizivé. Ve srovnání samozřejmě. Určitě jde hlavně o hru a adrenalin, nicméně i to je udivující. 

Lze to vysvětlit i tím, že vědomosti prostě nejsou ta komodita, za kterou se platí. To fakt vůbec netuším...

Kromě Na lovu, což je také i velká show, běží jen klasický AZ kviz, jinou vědomostní soutěž neznám. 




Žádné komentáře:

Okomentovat