neděle 19. listopadu 2023

Bratři

 Vyrazili jsme do kina. Na největší příběh studené války, jak praví mnohé recenze. 

 S určitým očekáváním, potřebným množstvím informací, protože knížku Zatím dobrý mám přečtenou, o Mašínech nastudováno plno věcí. 

A také s úkolem, zda se dá film nějak zakomponovat do výuky, aby i studenti věděli. Některé recenze psaly, že jde jen o americkou střílečku, takže tam byly i určité obavy. Ale ty se nenaplnily. 

Film je dobrý.

 Podle mého mínění.

 A zatímco dosud, i po přečtení knihy, jsem pořád měla určité pochybnosti, z filmu jsem odcházela s pocitem, že prostě opravdu jinak nemohli. Vnímala jsem to jako výborně zahrané, oba hlavní hrdinové, jejich matka i sestra, stejně jako všechny ostatní postavy. Snad jen komunistický úředník, odporný od pohledu, v rozhovoru se Zdenou Mašínovou požírající masitou sváču, sklouzl ke klasickým klišé.  K takové té oblíbené zkratce, že ti zlí vypadají odpudivě, zatímco ti dobří jsou fakt fešáci a hezcí lidé.

 Ale to byla, z mého pohledu, jen drobnost. 

Jinak se mi film líbil, udržoval rytmus i napětí, docela i vytvářel atmosféru doby. Tedy to, co se z pohodlí obýváku jednadvacátého století těžko chápe a co snadno vede k moralistickým odsudkům. 

Sama jsem si dlouho myslela, že pořádný čin by byl zabít Gottwalda nebo jeho poskoky místo nějakého policajta, ale pokud to bylo tak, jak film zachycuje, rozumím tomu. Byla doba třídního boje a on byl nepřítel. 

Nebezpečný. 

A , jak ve filmu zaznělo, kdyby to neudělali oni, udělal by to on. 

Další kontroverze, zabití pokladníka, ve filmu vidět nebyla. Ale i on měl zbraň a patrně by je zastřelil on... 

Ale to už jsou jen moje dojmy, z filmu, který nesklouzl ani k adoraci ani k odsouzení. Mně se tedy líbil. Navíc, kdyby to byla fikce, tak člověk neuvěří, řekne si, tohle tedy scénárista opravdu přehnal, to by se stát nemohlo. Copak by  mohli kluci uniknout takové přesile? Takové mašinérii? Dostat se až do Berlína? Přežít? 

Je to opravdu až neuvěřitelné. Ale, stalo se.

A teď, co s těmi studenty? 

Myslím, že je to film, se kterým se dá při výuce pracovat, ale je třeba vykládat, vysvětlovat a diskutovat. Jen tak ho pustit, beze všeho, s tím by si, podle mého, děti neporadily. Mnohé věci jsou jen naznačené, musíte znát historii a reálie, chápat, co byla válka, komunismus, padesátá léta, třídní boj. Aby znaly protektorát, odboj i komunistický převrat. Aby jim byla jasná role propagandy a vytrvalého masírování jen jedním úhlem pohledu. 

Protože ta věta, co zazněla z úst komunisty ve skvělém podání Karla Dobrého, že z nich uděláme zloděje, co za peníze spolupracují se západními imperialisty, ta vysvětluje vše. To se soudruhům opravdu povedlo. A takřka na věčné časy, protože výsledek jejich propagandy přesahuje až do dneška.

 A na úplný  závěr, skvělé Bio Oko, můžeme i s Tobiášem a to je velký bonus. 




Žádné komentáře:

Okomentovat