sobota 11. listopadu 2023

Přijede Martin?

  Myslím tím, zda dorazí na bílém koni, jak praví dávná pranostika. 

Je ale asi tak dávná, že nejmladší generace možná dosud reálně nezažila jeho bělavý příjezd. Kdy naposledy byl sníh na počátku listopadu? 

Mnohem pravděpodobněji se víc lidí setkalo s mladým vínem, tedy svatomartinským. Slavnostně otvíraným jedenáctého v jedenáct hodin a jedenáct minut. Moc si ti úplně neumím představit v rámci pracovní doby, ale letos ona tradice připadá na sobotu, proto se milovnici mladých vín mohou dostatečně vyřádit.

 Souběžně s tím si připomínáme den veteránů, který kdysi akcentoval konec Velké války. Konečně bylo podepsáno příměří a mohlo se slavit. Navzdory tehdejší probíhající epidemii španělské chřipky, pro kterou byly hromadné oslavy báječnou živnou půdou pro expanzi. Ale konec války se oslavit musel. 

Dnes, po více než sto letech, je den válečných veteránů oslava všech, kteří válečné konflikty přežili a vrátili se do běžného života. 

Připínáme si červený květ vlčího máku, ale báseň Na flanderských polích už asi málokdo z nás četl. Ostatně, poezii dnes čte málokdo, přičemž zrovna listopad je pro ni jako stvořený. Nabízí poetickou atmosféru. Je to totiž takový bohatý a barvitý měsíc.

Jedno mu ale chybí, světlo. Přesněji řečeno, denní světlo.  Proto si ho vynahrazujeme různými svíčkami, světýlky či lampiony. Noříme se do magického mlhavého osvětlení, které probouzí fantazii  i nostalgii i čas pro poezii.

Není, ale vyloučeno, že někteří k listopadu přistupují ještě úplně jinak. Kupříkladu jako k měsíci s knírem. 

Český ekvivalent mezinárodního názvu Movember nemáme, ale jde o důraz na mužské zdraví, a pánové si tak na jeho podporu nechávají narůst knír. Dokonce i ženy, které chtějí akci viditelně podpořit, si kreslí kníry umělé, aby upozornily na myšlenku, že probíhá Movember.

 Přitom všem se listopadem prolíná i jakási revoluční atmosféra jakoby by ranní mlhy

 a temná odpoledne sváděla k radikálním změnám. Možná v ústrety světlým zítřkům. Ačkoli, ne vždycky byly světlé, takže to nelze zobecňovat.

Listopad je prostě čas mnoha tváří, nálad a situací. Každý si může najít to své. Jediná listopadová konstanta je v prohození délky světla a tmy, jinak je vše proměnné. Nechť jsou vaše listopadové proměny je barevně příjemné.  

U svatomartinského vína s kytkou máku a knihu poezie se dá dobře naladit na blížící se adventní období. 

Už jen proto, že ani letos Martin na bílém koni nepřicválá. 

Psáno pro Listy Prahy 1


                                                                                              



A blahopřejeme všem Martinům k svátku, jestli nás tady tedy nějaký Martin navštěvuje a čte:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat