sobota 4. listopadu 2023

Toho psa nikdo nepohladí

 Často se setkávám se slangem pejskařů, ostatně, ve Stromovce či na Letenské pláni ani nejde jinak. Často se používá onen psí plurál, ze kterého mě vždycky nejvíc dostane hláška, že:  "my háráme!"  

 A je vlastně jedno, kdo vám to sděluje, zda korpulentní dáma s pudlíkem či pán v letech s labradorkou, stejně jako žena či muž středního věku s obří dogou. Prostě oznámení, že my háráme ve mně vždycky probouzí smích a chuť položit nějakou nevhodnou otázku, leč umíme se ovládnout:-), jezevčík i já.

 Zajímavá je i hláška o tom, že toho psa doma nikdo nepohladí. Jako by se někteří z majitelů rozmazlených psů domácích ( včetně mě, samozřejmě) obávali, že si snad o nich někdo bude myslet, že se svému mazlíčkovi dostatečně nevěnují. 

Přičemž samozřejmě jen psi, kteří důvěřují a jsou zvyklí na pohlazení, k vám přiběhnou a automaticky očekávají podrbání a pomazlení. Přesto se s onou větou, takovou společenskou psí floskulí, setkávám často. Toho psa doma nikdo nepohladí:-)

Popravdě, sama ji také čas od času používám, asi jako formu omluvy, že pejsek někoho obtěžuje, ale přijde mi to humorné. Nebo přinejmenším slangové. 

Vždycky mi ale v kontextu s tím vytane představa těch nerozmazlovaných pejsků. Uvázaných u boudy, osamocených, týraných. Vím, že my, rozmazlovači, to mnohdy přeháníme, stačí se podívat na módní outfity psíků, jakmile se kapku ochladí. Jen aby nenastydli. Roztodivné / a rozhodně ne levné/ oblečky zaplaví všechny psí oblasti. 

Ale ten druhý extrém je z mého pohledu výrazně horší. A to nemluvím o množírnách. Stačí mi výlet na venkov a procházka po vsi, kde zuřivě štěkají uvázání a nesocializovaní psi u boudy, často na řetězu. 

Vím, že nejde zachránit všechny psy, občas pomůžeme, ale spasit to nedokážeme. Vždycky je mi to líto. A jsem si jistá, že s frází, že toho psa doma nikdo nepohladí se tady nesetkáme. Protože to je bohužel pravda. 










Žádné komentáře:

Okomentovat