středa 13. února 2019

Chudák čeština

Je to jen takové postesknutí nad úpadkem spisovné češtiny. Lkala jsem tu sice již nedávno, ale nedá mi to svůj stesk nezopakovat. Tentokrát jako filipika proti prznitelům gramatiky, ač i to je nošení sov do AthénJ.  Protože co se týká češtiny, tak ta ani ve veřejnoprávním prostoru dlouhodobě nezní. Mluví se tak, jak nám zobák narost. Čeština se tak stává takovým prapodivným jevem, který se uplatní jen v hodinách českého jazyka v nějaké (nikoliv alternativní) škole. Ani v jiných předmětech se totiž spisovně většinou nemluví, proto si čeština nese punc něčeho extravagantního. Nikdo ji nepoužívá! Ani ve veřejnoprávní televizi.  Nejvíc mě tam za uši tahají lidi, židi, komunisti, turisti,policajti….
Zkuste se někdy vědomě zaposlouchat, tyto tvary  tam  kmitají jak na běžícím pásu.
Nás kdysi dávno učili, že pokud chci slušně „urazit“ nějakou skupinu, řeknu komunisti, zatímco spisovně a emočně neutrálně jsou to komunisté. A tak je to se všemi ostatními slovy. Vypadá to, že dnešní komentátoři tedy chtějí dehonestovat kde koho, slovo lidé, židé atd., jsem neslyšela, ani nepamatuji. A policisté už vůbec ne, to jsou dokonce policajti, což není ani nespisovné, ale snad rovnou hanlivé.
Redaktoři nebo moderátoři si to asi ani neuvědomují, nebo to vůbec neví, protože vypadají, že se snaží dělat zpravodajství dobře. Jsou mladí, říkám si rádoby shovívavě.  Preventivně jsem i koukla do slovníku, zda nejsou možné obě varianty, třeba lidi i lidé, ale nejsou. Tak se to třeba časem naučí, myslím si. Ale když slyším podobné gramatické surovosti i od letitých profesionálů, tak poměrně znejistím. Jestli třeba už neproběhla nějaká reforma češtiny, o které jsem dosud neslyšela? Anebo je to tak, že se plíživě mění jazyk, což je klasická evoluce? Možné je vše. Pak je ale načase zrušit učebnice češtiny, fakulty českého jazyka a snad i žurnalistiky. A pojďme oficiálně mluvit, jak nám zobák narost.
 Ostatně, třeba z Hradu jiná čeština ani nezní, a jelikož příklady táhnou, pojďme na to. Lidi to tak chtěj, ne?:-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat