sobota 16. října 2010

Ďábelský Mefisto

A stejně ďábelský Jiří Langmajer v hlavní roli. Mefista hrají pod Palmovkou a je to taková česko-slovenská inscenace, což já ráda, protože k těm Slovákům mám prostě blízko. Režisér je pan Horváth a představení vtiskl slovenskou emocionálnost. Hlavní hrdinou je ctižádostivý herec Hendrik Höfgen, schopný obětovat vše, aby mohl zazářit na jevišti. Osudnou se mu stane role Mefista v Goethově Faustovi, kterou ztvární v Berlíně v době, kdy vzplane Říšský sněm a nacisté se chopí moci. Tato role předurčí jeho další osud; ve jménu své kariéry stále oddaněji slouží mocným, a stává se tak přímým i nepřímým spolupachatelem jejich zločinů. Příběh, všem důvěrně známý, netřeba parafrázovat jeho obsah. Zajímavé je spíš to, že ač napsáno v době již dávno minulé, zdá se, jako by šlo o aktuální tématiku. Těch Mefistů všude kolem, člověka až mrazí. Že by se historie opakovala?:-)
Každopádně divadelní zpracování je excelentní. Langmajer byl pro mě vždycky výrazně lepší na jevišti než ve filmu a tady to beze zbytku potvrdil. A i ostatní postavy byly zajímavě ztvárněny, líbila se mi například Zuzana Slavíková, Klára Issová či Jan Teplý. Dobré představení, stojí za to ho vidět. Má spád, i když trvá tři a půl hodiny. A až se usadí, neb má zrovna po premiéře, bude ještě lepší:-)



"

2 komentáře:

  1. Právě..v Tv není nic moc amnohokrát jsem slyšela, že na divadle je dobrej

    OdpovědětVymazat
  2. Na Palmovku chodím ráda, obsazení zní slibně, ale ta délka... to mě tedy lehce odpozuje... :-( počkám, ža to vychytají, načtu kritiky...a pak možná.. ;-) vyrazím

    OdpovědětVymazat