neděle 11. července 2010

Když ji miluješ, není co řešit

.... je jistě působivý, žel jen reklamní slogan. Někdy se člověk určitému rozladění neubrání, ať miluje sebevíc. Mám Francii ráda. Léta se už (marně) snažím naučit jejich krásnou řeč, lahodí mi jejich hudba, obdivuji jejich životní styl. Líbí se mi jejich elegance, fascinuje jejich historie, baví jejich filmy. Mám ráda francouzské víno, francouzské parfémy, galantní francouzské muže. Chtěla bych se umět tak pohodově a dobře stravovat jako to umí oni, baví mě poznávat jejich rozmanité regiony.
 Ale!!!
.... na to, jak je to velká země, mají všude málo místa, v restauracích jste namačkaní stoleček vedle stolečku, v hotelu se často nevejdete do pokoje, natož do koupelny. Mají hnusné – a to doslova - toalety, včetně jejich obliby v tureckých záchodech - nemytých, špinavých, odporných. Pojem wi-fi je pro ně dost vzdálený a o wi-fi free ani nemluvě. To je takřka sci-fi. Když vidím, že projdu po Letné a všude se bez potíží připojím, přijde mi zábavné, že zrovna oni se pořád na nás dívají jako na primitivy z východu.
A že se tak dívají:-(
   Francouzi všude drobí, ve všech muzeích mají odporné nekonečné fronty a většina z nich odmítá mluvit anglicky.Pravda, nemusí, ale snahu by ukázat mohli:-)
 A tak mi dochází, že ten vtip, co do omrzení opakují všichni „vtipní“ průvodci svým znaveným klientům, je v podstatě pravda:  Bůh stvořil Francii. A aby ostatní nezáviděli, stvořil ještě Francouze:-)

  Přesto tam jezdím stále ještě moc ráda.


5 komentářů:

  1. Krásné cestovatelské čtení!A musím s vámi souhlasit, že můj první dojem z Paříže byl " BORDEL", ale člověk podlehne kouzlu...Je dobré se rád někam vracet a do Francie to jistě stojí za to! Krásné letní dny :o)

    OdpovědětVymazat
  2. A pobývaním na jihu, mimo sezónu, by Vás Jitko ještě navrch překvapilo jak ošklivý lid to je :o)))) ti hezcí asi žijí jenom v Paříži a Lyonu, nebo to jsou účastníci zájezdu.
    Možná by bylo pěkné seznámit se s nonšalantním francouzem a nechat se od něj pozvat do jeho domácího prostředí, nechat si od něj uvařit, nalít víno z vinice jeho letitého přítele .....
    A pokud se s ním seznámíte přes internet, budete si jista, že ví co je wi-fi. Krásné dny. Nás ty v Paříži čekají v září a taky se těším, nedostatky si zakážu, nebo mě bude hřát pocit, že žiju v kulturní a kultivované zemi

    OdpovědětVymazat
  3. V Paříži jsem nebyla, jen v Nice a okolí. Dojem byl ale podobný, nemají potřebu se domluvit jinak, než francouzsky. Všude auta, i v uličkách, kde se sotva projde...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já zatím Francii probádanou vůbec nemám. Budu to muset napravit. A těším se na podrobnější info a fotky! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. tak já tam nepojedu, to vím..ani v září a riskla bych to, fakt ráda:-)

    OdpovědětVymazat