pondělí 19. července 2010

Panoptikum města benešovského

   Děvčata kráčí po Benešově, ospalém okresním městečku. Baví se, smějí, léto v plném proudu. Zazvoní telefon, miláček na drátě, zamilované cvrlikání do moderního aparátu. Klasická letní pohoda.
   Tu, kde se vzal, tu se vzal, cikán černý, cikán. A než se milá dívka naděje, telefon je v prachu i s romským spoluobčanem. Běží za ním, pronásledují ho, ale kde. Zloděj mizí rychlostí blesku v okolních uličkách. Zatlačí slzu, i sprosté slovo utrousí, a vydají se na Policii. Pomáhat a chránit, snad pomohou. :-)
„No to si, holčičky, musíte dávat na svoje věci pozor!“ dostane se jim poučení. Ani protokol se nikdo nenamáhá sepisovat.......
    Slzy se znovu derou do očí, telefon byl drahý, nový, dárek. Co teď? Mládí je akční, něco vymyslíme. Benešov je malý, zastavárny jsou tu všehovšudy dvě, oběhneme je. V obou popíší situaci a aparát, označený nezaměnitelným srdíčkem, a teď už nezbývá než čekat. Dva dny uplynuly, když volá zastavárna. Je tady. Hurá. Jede se do Benešova, šťastné shledání s mobilním miláčkem. A s sebou ještě lahev pro majitele zastavárny, že byl tak laskav.
I on popisuje situaci.
Tmavý hoch přichází v podvečer s telefonem. Zastavář koukne a vidí. To je onen ukradený. Bere ho do ruky a vytáčí číslo – naivně na Policii. Chlapík je však v pohotovosti, něco se děje, a tak bere nohy na ramena. Policie samozřejmě nepřijede, už je pryč, co by tu dělali.....
Dorazí šťastná majitelka telefonu, I phone se vrací do jejích rukou. Sám sobě spravedlností. Škoda, že chybí soudce Lynch. Byl by na místě.
A pak, že klasická literatura není odrazem skutečnosti. I Mikeš to věděl:-)
    Stalo se léta páně letos v létě mojí vlastní neteři:-)


5 komentářů:

  1. Odcizení věci do 5000 Kč je přestupek, nad 5000 Kč už trestný čin, stejně tak, když se jedná o opakovanou krádež do 5000 Kč. V případě Iphonu to tedy už byl trestný čin krádeže, vzhledem k tomu, že byl vytržený z ruky, dalo by se k tomu přičíst i fyzické násilí a byly bychom v kategorii loupež...

    Ne že by na tom moc záleželo z hlediska postiženého, ale z hlediska pachatele, když by ho chytli by se měnilo dost.
    Na policii nejspíš řekli, že nemá smysl sepisovat protokol (nejspíš z toho důvodu, že ho stejně nejspíš nechytnou). Kdyby trvala na tom, že protokol chce sepsat - třeba pro pojištovnu nebo pro vyřazení věci ze seznamu majetku, museli by to sepsat. A kdyby ho někdy chytli, tak je to další papír proti němu.

    Jenže chápu - není to tak dávno, co by mne taky nenapadlo, že na úřadech /dokonce na policii/ musím být natolik zběhlá v právu, abych věděla, na co mám a nemám nárok a co po nich můžu nebo nemůžu chtít, protože mě na to nikdo neupozorní, aby s tím náhodou neměl práci navíc.

    OdpovědětVymazat
  2. No, bohužel to je zcela běžná situace. Neteř měla štěstí, že narazila na solidního zastaváře.
    Margit, díky za info, chápu to dobře, že když někdo ukradne několikrát drobnosti, je vždy sepsán protokol s policií a pak je součet vyšší než ta hranice 5000 je souzený pro krádež?

    OdpovědětVymazat
  3. to je fakt...s tím zastavářem..ani nemusel být tak vstřícný..tohle je odvrácená stránka, fakt....Mieš to věděl...tuhle jsem to dětem četla musela jsem se smát..jak přesné...v dnešní době by to ladovi neprošlo, je rasismus naruby.

    OdpovědětVymazat
  4. holky jsou bystré a pohotové :)
    mš by ty zastavárny v tu chvíli nenapadly..

    OdpovědětVymazat
  5. Dobře to dopadlo..ani mě by ty zastavárny asi nenapadly...A asi si v BN budu dávat větší pozor na své věci. :-)

    OdpovědětVymazat