pátek 23. července 2010

V Praze je blaze

Pobyla jsem teď tři dny na venkově a potvrdila si, že vskutku je víceméně v Praze blaze. Alespoň co se nákupů, cen, cestování, klidu,služeb a  pokrytí signálem týče:-), tedy věcí v podstatě dost nezbytných. Nakoupit tytéž potraviny, na jaké jsme zvyklí, je skoro nemožné. Když už, tak jsou k mému úžasu výrazně dražší. Asi se pořád spoléhá na samovýrobu.:-) Pokrytí signálem je navzdory reklamě poměrně slabé, a to ani nemluvím o televizní digitalizaci, která mnoho místních staroušků zbavila možnosti v klidu sledovat oblíbené televizní seriály. I přes investici do set top boxů se obraz chvěje, kostičkuje, ztrácí. No, nervy bych na to neměla. Naštěstí bylo teplo a venkovská grilovačka je lepší než milon našich programů, ale v deštivých a zimních měsících bych tady před televizí uvíznout nechtěla.
 Dostat se někam bez auta je zhola nemožné, a asi proto je tu benzín ještě dražší než u předražených pražských pump. Jezdit autobusem je dost o nervy, jedou tak dva za den, a lístek je rozhodně větší investice, než když rodinka vyrazí vozem. Když srovnám s MHD, kterou rozhodně nijak neobdivuji, je to nebe a dudy.  V obchodech jsem rozhodně nenarazila na příslovečnou venkovskou vstřícnost a vůbec nevím, zda je to místní zvyk, či tradiční neochota chovat se normálně k Pražákům, protože ti jsou podle místních příčinou všeho zlého:-) A ticho a klid, které tak postrádám, mi také venkov nenabídne - všude přítomné pily, křovinořezy, cirkulárky a další nezbytně nutné stroje, které pracují v kteroukoliv denní i večerní hodinu ( jak prostě hospodyňka zavelí nebo chasníka napadne) vytvářejí kulisu mnohem hlučnější, než by jeden očekával. A tak se nakonec nápadem nejlepším ukázal páteční návrat do Prahy. Cesta pohodová, zácpy totiž mířily na opačnou stranu. Všichni Pražáci budou o víkendu na venkově a tady bude nebeský klid.

2 komentáře:

  1. Jitko,není venkov jako venkov:-).A my domácí-vesnický si tu práci s cirgulou a nebo tím křovinořezem někdy udělat taky musíme:-).Takže tě chápu,ale bez vysvětlení jak to je se mě stejně nezbavíš :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Je to, Miško,tak jak píšu.Já chápu, že je třeba práci udělat, ale v půl sedmé ráno nebo v neděli v podvečer snad není nutné třeba řezat? A možná i je, nevím,nesoudím, jen popisuji:-)A vím, že není venkov jako venkov- toto byla bezprostřední zkušenost:-)

    OdpovědětVymazat