středa 14. července 2010

Modrá zóna

  Máme tady na Letné už dva roky modrou parkovací zónu. Slavnostně ji zavedli po vzoru Prahy 1 a 2, tedy historického centra. Že bychom i tady žili v historickém centru, o tom hodně pochybuji. Spíš díky Blance žijeme v centru stavebního pekla. Nicméně, myšlenka asi není špatná. Bydlíš, tedy zaparkuješ. Jako vše tady se to ale ukázalo jako sci-fi. Kroužení kolem bloku s hledáním volného místa se nevyhnete. Navíc se (třeba u nás v ulici) objevilo tolik lidí s invalidním průkazem, že tedy žasnu. Léta jsem o jejich postižení nevěděla a zjevně o něm nevěděli ani oni sami. Ale to odbočuji, to nechci řešit. Prostě je tu modrá zóna, platíme a nic z toho. Poplatek to není nijak závratný, nicméně na dotaz, co se s těmi penězi děje, mi na úřadu nějak neuměli ( rozuměj : nechtěli) odpovědět. Kamarádi i příbuzní se už naučili, že na Letnou jedině MHD, případně si je můžu přivézt sama. Dnes ale přijedou přátelé ze Slovenska. Ti prostě vozem přijet musí. A tak jsem se vypravila na úřad. Pro povolení. Dočetla jsem se totiž o návštěvnických kartách. Vystála jsem frontu a usedla před horkem vyčerpanou úřednici. Vyslechla mě a sdělila:
 „Karty nejsou.“
„Došly?“ ptám se já.
„Ne, nejsou, nikdo je nepřipravil, neschválil, prostě nejsou!“
„Co mám tedy dělat?“
„Máte tam přeci placená parkoviště. Po osmnácté hodině už tam je parkování zdarma!“
   Podotýkám, že je třeba každé dvě nebo možná tři hodiny obnovovat parkovací lístek. Alespoň u nás je to tak hezky zařízené. V tom případě si nedovedu představit výlet třeba na Hrad a odtud si odskakovat k našemu placenému parkovišti.
„Nebo ať parkují na jiné Praze!"
„Třeba na dvojce, ne, ta je nejblíže,“ pokusila jsem se o vtip. Neuspěla jsem. Ani s vtipem ani se žádostí o smysluplnou radu. A otázka, kam jdou peníze za parkování, když se kolem vůbec, ale vůbec nic nezměnilo, zůstala rovněž nezodpovězena. Tak to je oříšek na dnešní den.
 Modré zóny, které mají usnadnit život rezidentům:-)

7 komentářů:

  1. nejsem z Prahy, tak nevím, že tyto novinky fungují i v Česku. Já se s tím setkala v Německu, s tím rozdílem, že sehnat návštěvní kartu nebyl problém..

    OdpovědětVymazat
  2. V Praze je parkování velký problém, my, jako mimopražtí málokde zaparkujeme. U nás je začalo město zavádět taky, jednu takovou máme kolem domu. Návštěvy se taky s parkováním nechytají.
    S ZTP se divím, ale vlastně bych se divit ani neměla, protože to všude funguje jinak. Někde jí dostaně někdo, kdo nemá a jinde má třeba vozíčkář smůlu

    OdpovědětVymazat
  3. Modré zóny jsem taky nepochopila-respektive vím, že velká evropská města mají parkování regulované-ale stejný problém nám líčil známý, co bydlí na Vinohradech. jak si dopravit babičku na návštěvu?? Dojet-to jo, ale kam pak zaparkovat? půl návštěvy krouží kolem bloku jako sup-než urve místo a to celé po skončení návštěvy ještě jednou.

    Ono to označení auta symbolem vozíčkáře je tak trochu matoucí, protože jej dostávají i lidé se zdravotními problémy, kteří pohybové omezení vůbec nemají, což je praxi dost problém. Ale úředníci mají svoje tabulky podle kterých má osoba na získání znaku nárok. Označených aut je totiž hafo-strašně moc. Kdekdo si znak vyfasuje na babičku, která na něj třeba právní nárok má, ale je pak odložená bůhví kde, autem jede 1x za rok(možná), ale znak je přenosný, takže se dá využívat v pohodě.

    Vaše Letná je fakt krize- my parkujeme většinou za muzeem- jinde se snad ani nedá. A tramvají je to taky bezva- tam můžeme vystoupit až na Letenském náměstí-jinde nejde vyndat plošina, neb ostrůvky chybí... moc prima! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. no tak to je k naštvání..to ještě na tom Černém mostě jde...

    OdpovědětVymazat
  5. Ale strážníci MP pracují velmi pohotově:-) Manžel zavážel roztoky na domácí dialýzu pacientovi, zastavil na modré zóně...a hned byli v pohotovosti!Chudák pacient si několik set kilo roztoku sám nevynosí, pokaždé k němu jede jiný řidič, takže situace poněkud prekérní...TEDY - blíž o občanům:-)

    OdpovědětVymazat
  6. respektujte prosím dopravní předpisy a systém, který kodifikuje práva občanů na prostor kde trvale žijí. pak nebudete mít problémy - ty vaše, jak koukám, vznikají především z toho, že vám práva jiných vadí a za to, že je porušíte, se obáváte následků. rezidua socialismu - všechno všem a především, leč pokud možno nenápadně, mně - jsou tu stále.

    OdpovědětVymazat
  7. Nu,tak pokud chcete něco respektovat, měl(a)byste se v první řadě podepsat. Anonymně kritizovat je velmi laciné, nicméně jsem Váš výkřik pustila,ač to u anonymů normálně nedělám.Moc tomu totiž nerozumím,jak jste přišel (la) na to, že nerespektuji dopravní předpisy? Nebo dokonce práva občanů na prostor? Mimochodem, já v tom prostoru také žiji a vše si řádně platím. Čí práva mi vadí,to by mě tedy zajímalo,ale k tomu byste se musel podepsat a vést regulérní diskusi,což asi vzhledem ke své anonymitě neumíte. A všechno všem, to je také trochu anonymní, takže s tím, žesocialistické manýry jsou tu stále,souhlasím. Třeba strach postavit se za svůj názor a docela prostě se podepsat...

    OdpovědětVymazat