sobota 26. června 2010

Úsporný letní provoz

   Ulice zejí prázdnotou. Alespoň na Letné ano. Zdá se, že všichni hromadně prchli za letními radovánkami. I ve škole máme sotva polovinu dětí. Fungujeme sice až do konce června, ale už od půli měsíce se řady dětí viditelně tenčí. Jistě, vždyť se už nic nedělá. To je argument těch, co odjeli. Jen ať pěkně chodí, kdo na to má pořád brát dovolenou, soptí ti druzí. Ač si možná protiřečím, jsem spíše zastáncem té druhé teorie. Pravda, žádné zásadní vzdělání se ve škole již neděje. Ale nastává třeba fáze úklidu třídy, kterou devastovali celý rok všichni společně., Uklízet ji musí jen těch několik poctivců, co spořádaně chodí i v posledních červnových dnech. Jede se na výlet. Je s tím vždycky poměrně hodně práce, a jako třešnička na dortu přichází (a to tak že pravidelně) vždycky nějaká redukce počtu účastníků. Jako by nikomu nedocházelo, že se někde musí zamluvit určitý počet míst a zaplatit nějaká záloha. A když nakonec jede místo dvaceti dětí deset, protože ti ostatní narychlo odlétají na skvělé last dovolené, zaplatí to zase jen těch deset poctivců. Ač je to k nevíře:-), provozovatele, kde máte výlet zamluvený, tyto zásadní argumenty většinou moc nezajímají. A stejně tak už nefunguje řada obchodů a institucí, najely na letní úsporný provoz. MHD nasadila prázdninové jízdní řády, kdy interval mezi jednotlivými spoji rovná se intervalu sobího spřežení, a jede pro jistotu jen jeden vagón. A pokud je zpola obsazen bezdomovci, jistě si dovedete představit ten aromatický zážitek letního putování Prahou. Že dorazí nějací turisté, kteří by určitě využili plné spoje, dopravní podnik už léta nezajímá. Naopak, život jim zpestří tolika objížďkami a změnami, že výlet do Prahy rovná se rázem napínavému dobrodružství.
  Ale za ten klid a ticho ve městě to stojí. Pravda, většinou nic nezařídíte ani neseženete, ale dá se pohodlně jezdit, dobře parkovat a spát při otevřením okně. Všichni prostě mají prázdniny. Jen nám, učitelům, je pořád někdo vyčítá.-(
Hezké léto všem:-)

5 komentářů:

  1. Tak si ten klídek pěkně vychutnejte:-) Než se zrelaxujete, začne to nanovo. Upřímně - já vám to volno přeju,zasloužíte si ho, já bych na tu bandu nervy neměla:-)

    OdpovědětVymazat
  2. ještě jsem nejela prázdninovými mhd spoji, ale situace u nás bude obdobná...
    do toho rozkopané Brno, tak aby si člověk plánoval jednou tolik času na cestování.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes patřím do skupiny tři, nepřemýšlím co s mísou koblih já házím :o) a slovy tety Kateřiny cituji, že sytý hladovému nevěří. Hned vysvětlím. MHD to jsou mámy, tátové, dědové a babi od děti i snad z vaši školy. Prostě všichni máme nárok na dovolenou i tu letní. Leda, že by předpisy nebyly tak přísné a autousy MHD by mohly o prázdninách řídit brigádnici z řad studentíků. Já osobně bych raději chodila v tom případě pěšky(mám se pořád ráda)No a cestující si bohužel nevybíráme. A rádi bychom, věřtě mi. Stejně jako vám by se jistě líbila třída plná vzdělánichtivých studentů, tak nám by se líbilo vozit čisté a slušné cestující. A ještě mi dovolte jednu matematickou otázku: v měsíci červnu jsem dostala dva dny dovolené. Jenže, jeden den dovolené chtěl i kolega P a kolegyně R. A tak jsem musela odpracovat směnu za P i R. Kolik jsem v měsíci červnu měla dovolené ?
    A tak se prosím nezlobte za moji koblihovou válku, je pouze pomyslná. Chci jen upozornit na to, že i my zaměstnanci DP jsme cestující. Letní provoz nám komplikuje život mnohem více než ostatním spoluobčanům, protože do práce chodíváme když naši Pražané ještě spí a končíme když už spí. A to bývá velký oříšek.
    Teta Kateřina by jistě na závěr řekla "přej a bude ti přáno" a já říkám krásné a pohodové léto všem. Všichni pracující si ho zaslouží :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko,
    upřímě Prahu byť liduprázdnou ti nezávidím,ani omylem.A cestování nejen po Praze bude "med" i tady u nás v zapadákově :o).Školní jediný raní bus přes prázdniny nejezdí.

    OdpovědětVymazat
  5. Aranel, nezlobím se:-) Po pravdě, trochu jsem od Vás koblihový atak čekala:-). Také se bráním, když někdo zvenčí zarypuje do školství, aniž by rozuměl meritu věci. Hodnotila jsem to pouze z pohledu uživatele, který nekritizuje jednotlivé lidi,ale systém. Vás, třeba, bych určitě nechtěla pohanět ani slůvkem:-) Ale jako uživatel jsem více než často nespokojená - a někdy to prostě ventiluji. Ale jistě si koblih od Vás zasloužím, o tom nepolemizuji. Vaši práce si vážím, jako ostatně každé - nebo každého, kdo tu svou dělá dobře. A stejně jako Vy přeji pohodové léto všem. A určitě, až mě MHD nadchne, to napíšu. I pohledy z druhé strany já ráda:-)

    OdpovědětVymazat