sobota 7. září 2024

Hvězda

  Často se můžeme ptát, jak moc ty velké, světové dějiny ovlivňují ty malé, naše osobní, dějiny. A většinou se dopídíme odpovědi, že výrazně, hodně ba až fatálně. 

Narodili jsme se do nějaké doby a musíme se  k tomu postavit čelem. 

Chtěli jsme nějak žít a do toho vstupují světové události, musíme se s nimi poprat. 

Někdy je to těžší, než bychom si kdy představovali. Ostatně, stačí nahlédnout do vlastní rodinné historie, kolik z nás najde stopy toho, jak směr žití jejich předků ovlivnila válka, komunismus, revoluce? 

A kupříkladu slavná herečka Ludmila Babková, pro svět známá jako Lída Baarová, ta by mohla vyprávět. 

A protože letošní září, konkrétně tedy dnešek, 7.9. , nabízí sto desáté výročí jejího narození, stojí za to si tuto prvorepublikovou megastar trochu připomenout. Z historického hlediska. Jak moc ovlivnily dějiny její život a kariéru. Jaké by to bylo, kdyby žila v jiné době? Dosáhla by stejného vrcholu jako za první republiky? 

Jde o otázky, které dějiny zcela jistě nabízejí nám všem. Jaké by to bylo v jiné době? Jak bychom se zachovali v těžké situaci? Měnila by kupříkladu Lída Baarová svou slávu a pád za kupříkladu poklidnou televizní slávu třeba v době normalizace? Mohla za své eskapády jen díky své povaze, naivitě mládí nebo za to z velké části mohl kolorit doby?

 Těžko říct, jde právě o ten dopad velkých dějin na naši osobní historii. Každý to máme a každý to máme jinak. 

Lída Baarová to měla s obrovským vzestupem a slávou a brutálním bolestným pádem až na samé dno. Z něho se pak vyškrábala tak na půli cesty, zbytek svého života trávila v určité zahořklosti a vzpomínkách na doby zašlé slávy. 

A kdyby jí do cesty nevstoupil Goebbels? Byla by její další cesta jiná? 

Těžko bojovat s historií. Mnohdy asi ani nevíme, že zrovna žijeme historický předěl. Můžeme se jen poučit z minulých chyb a omylů. 

I když pravda je taková, že ač se to vytrvale tvrdí, tak z dějin se vlastně ještě nikdo nepoučil. 

Tak snad jen dnešní zářijové zamyšlení, opřené o osud slavné Lídy Baarové. Jak moc se ty velké dějiny promítaly a třeba i teď promítají do mých malých osobních dějin? 

 A jde o myšlenky zajímavé, to zcela určitě. Hrát si s nimi můžeme klidně celé září. Třeba u filmů s Lídou Baarovou.









Žádné komentáře:

Okomentovat