pátek 2. srpna 2024

Žluté lázně

Žluté lázně nezklamaly. V příšerně horkých dnech je to jedna z mála možností, jak ve městě horkem nepadnout. A koupání ve Vltavě lze přežít, není to jako v Seině:-). Alespoň tady si to nikdo nepřipouští, všichni se vesele koupou. A voda je příjemně studená. 
Žluté lázně nabídly klid a pohodu. Mají to v genech, je to tradiční odpočinkové místo. Už přes sto let. 
V době první republiky to dokonce byla součást bontonu, ukázat se ve Žlutých lázních. Chodily jsem dobové celebrity, i když ty asi víc korzovaly v již zaniklých Modrých lázních. Ty byly zaměřené na bohatší a na smetánku. Proto také zanikly...
Poválečný režim totiž podobným společenským aktivitám pochopitelně nepřál, Modré lázně přifařil k těm Žlutým,  ale koupaliště myslím fungovalo i tehdy.  
Dost to zkomplikovala asi nově vzniklá Slapská přehrada, díky které byla najednou voda výrazně studenější, což tedy ke koupání moc nelákalo. Lázně tedy docela chátraly, jejich pověst upadala, místo se stávalo spíš odpudivým.
Největší ránu dostal zdejší prostor logicky při povodních na počátku tisíciletí. Vypadalo to na jejich labutí píseň.
Překvapivě se z toho dostaly, vlastně jim to svým způsobem pomohlo. A dnes jsou takové příjemné místo k relaxaci uprostřed města. Koukáte na Vyšehrad, koupačka, lodičky, šlapadla. Že jsou vstřícní k dětem se na koupališti docela očekává:-).
A tady fakt jsou. 
Ale je to i dog friendly, což je super. 























 

Žádné komentáře:

Okomentovat