pátek 23. srpna 2024

Brixen

 Místo, kde trpěl Karel Havlíček. Myslím tedy Borovský. Někdy by kupodivu mohlo dojít k mýlce, Borovského život a dílo již v obecném vzdělanostním povědomí tolik nerezonuje jako kdysi. Přitom KHB by to měl asi stejně dneska jako kdysi. On, jako investigativní novinář, který rád a ostře poukazoval na stávající nešvary, by určitě byl v nemilosti i dnes. Otázka je, jak by dopadl, ale do Brixenu na státní úhrady by jo jistě neposlali. Na Slovensku by jo patrně zastřelili. U nás by ho asi vyhodili z ČT1, jak se nyní ve velkém děje. Možná by mohl hrát hlavní roli v současném hitu Vlny, místy mám pocit, že si zase potřebujeme ty dějiny zopáknout, respektive v některých prvcích už jede opakování na plné obrátky. 

Současné novinářské hvězdy jsou odsunuty na sociální sítě, kde mají tedy asi i větší dosah než v rádoby veřejnoprávní televizi. Havlíček byl odsunut do Brixenu, jak lze nastudovat třeba i četbou jeho díla. 

Dneska je Brixen oblíbená destinace, jak v zimě, tak v čase letních turistických putování. Hezky je tady. 

O Havlíčkovi tady vědí, ne že ne. Je to taková trochu turistická atrakce. 

 Ale obecné povědomí o Brixenu, u nás, už opravdu dávno pominulo. 

Potvrzuji si to tím, že když zmíním Brixen, s Havlíčkem si ho nespojí ani školou povinná mládež. A ta by, možná, ještě měla. Třeba Tyrolské elegie jsou pořád nabízeny jako varianta školní četby. 

Ale zkuste se zeptat někoho, o čem jsou? A proč tam vlastně Havlíček musel být, na státní úhrady. A proč tolik trpěl? 

A pokud se ještě odvážně zkusíte zeptat, co znamená slovo elegie, musí vám být definitivně jasné, že bez umělé inteligence už dneska mnozí nedají ani ránu. 

To slovo je jim prostě neznámé. 

Nicméně, zpět k Brixenu. A Havlíčkovi. Krásné místo k výletování.  Časy se prostě mění. Žádné utrpení, naopak, místo k relaxaci a odpočinku.

I jezevčíky tady uznávají:-)








Žádné komentáře:

Okomentovat