čtvrtek 29. srpna 2024

SNP

 Znáte tuto zkratku? Dřív byla součástí výuky dějepisu, dnes už ji znají asi jenom Slováci. Nebo hlavně Slováci. U nás už z všeobecného povědomí mizí. Nějaké Tri duby už vlastně nikdo moc nezná.  I v učebnicích dějepisu už skoro nikde není. Zejména v těch supermoderních ji nenajdete.

Slovenské národní povstání. Někdy je i dehonestováno, že jde o úlitbu bohům za Slovenský štát. 

A najít lze i jiná hodnocení. Jako že zbytečné, chaotické, neorganizované, nepovedené. 

Je to stejné jako s tím květnovým pražským. Také se tam objevují takováto hodnocení. 

Z poklidu obýváku jednadvacátého století to jde. Zažít by to asi ale nikdo nechtěl.

Wikipedie ale naopak praví o největším protinacistickém povstání / spolu s tím ve Varšavě/ v Evropě. Tak si vyberme. 

Nechci ale hodnotit, spíš jen připomenout. Jména velitelů, čísla padlých. Město Banská Bystrica. Odvaha účastníků. Fenomén partyzán, který se pak stal nezpochybnitelným pojmem.  O tom, že mezi partyzány byli často i pěkný zmetci, o tom se určitou dobu vůbec nemluvilo. Prostě partyzán byl synonymem pro hrdinu. Námětem budovatelských a oslavných písní. Takové klasické zneužití historie. 

Celé SNP nakonec přešlo do partyzánského odboje. A ve finále ve své době skončilo neúspěchem. Ovšem kdo ví jak by se to celé nakonec odvíjelo, kdyby ho nebylo. 

Každopádně, Slováci ho mají jako sváteční den. My jsme ho veřejně spíš zapomněli. Tak jen malá připomínka, že bylo. V roce 1944 a začalo právě dnešním datem. 



1 komentář:

  1. Pravda, už i já pozapomněl. Zkratku ne, ale datum se už vypařilo.

    No, bez povstání co by bylo? Republika o dvou částech. Česká mezi vítězi a slovenská mezi poraženými. Byla by bez SNP i ČSR, nebo by Slovensko zůstalo samostatné, aby platilo nějaké ty reparace?

    OdpovědětVymazat