středa 22. května 2024

Srovnávačky

 Všimla jsem si, že někteří (mnozí) přispěvovatelé na sociální síti si v poslední době oblíbili tzv. srovnávačky, tedy věkově srovnávací fotky. Porovnávají nejčastěji  hodně mladou fotku s nějakou aktuální. Často pod vyzývavě bulvárním titulkem: 

Podívejte, jak teď vypadá.....

Většinou pak volí současné nelichotivé záběry. Jako, že kdysi to šlo, teď je to hrůza. 

Přemýšlím, co tím asi autor chce říci. Zda ho to doopravdy nějakým způsobem zaujalo, či zda chce ublížit, či zda si myslí, že on nezestárne..... ?

Nevím. 

Už dávno mě  napadalo, že před vynálezem fotografie, potažmo filmu, museli být lidé šťastnější. V klidu a pohodě si dospívali, zráli a stárli. Na mladou podobu se pozvolna zapomínalo a nikdo nikoho nekonfrontoval s tím, že kdysi měl plno vlasů, štíhlou postavu, neměl vrásky ani nadváhu. 

 Asi i proto máme v encyklopediích či wikipediích plno obrázků seriózních starců, kteří něco vynalezli či napsali. Vypadá to, že nikdy nebyli mladí. To je ten druhý extrém.

 Asi to v nás nějak zůstalo, dosud zjevně mnohé pisálky překvapí, že i ti dnes zralí byli kdysi mladí. 

A tak srovnávají. 

   Možná ještě v době jen klasických rodinných fotoalb to bylo jiné. Šlo o památku, případně hezkou vzpomínku. 

Dnes je to někdy i docela zraňující. ve veřejném prostoru určitě. V některých případech se nemohu ubránit dojmu, že je to i cílené. 

Nicméně, i tam, kde není žádný skrytý úmysl, lze vystopovat nějaké zajímavosti. 

Třeba v tom, jak někdo stárne rychleji a jiný jako by zastavil čas. Někdo s grácií a jiný takřka hystericky. 

Zajímavé je, jak jsou odlišné generační snímky, dřívější žena ve třiceti vypadala úplně jinak než dnešní třicítka. O těch, co oslavili abrahámoviny, ani nemluvím. 

Sebe asi každý vidí jinak, v tom lepším světle. 

Hezky s tím souzní ten vtip o tom, že: nesnáším, když mě na ulici oslovují staří lidé a tvrdí, že se mnou chodili do školy. 

 Mám ráda srovnávačky u míst. Jaké to bylo dřív a co se s místem děje dneska. Jak to vypadá dnes. A představovat si, jak to asi bude vypadat v budoucnu. 

U lidí s tím mám někdy problém, zejména u titulků, koukněte, jak dneska vypadá...

Takhle někdo kvete a jiný chátrá. ....

Nicméně, tak to je a někdo opravdu kvete....

Žádné komentáře:

Okomentovat