pátek 10. května 2024

Nenaštvat se

  Mě to většinou pořádně naštve, říkají vyznavači májových dnů, když zjistí, že se naplnila dávná pranostika a zmrzlí muži dostojí svým tradicím. 

V květnu mrzne, což naše pocity žene k bodu mrazu, protože jsme dávno naladěni na květnové slunění a procházení se po Petříně. Jsme přesvědčeni, že v květnu má být prostě krásně. Sama také na tom pocitu trvám. V daném případě navzdory zkušenostem předků, že studený máj v stodole ráj.

Ne, že bych tomu nerozuměla. Navíc, je většinou velmi úlevné vědět, co přijde, protože to už dávno před námi vypozorovali ti, co s přírodou souzněli daleko víc než my. Například studený máj má určitě svojí logiku. Navíc, globální oteplování se jako omluva vpádu zmrzlých mužů přímo nabízí. Já si ale říkám, že květen by od podstaty svého obrozeneckého pojmenování, kdy vše kvete, měl být hřejivě vlídný.

Někdy mívám podezření, že současný máj se chce opičit po předchozím aprílovém bratrovi. Ale možná jen trpím vzpomínkovým idealismem a zdá se mi, že dřív prostě býval květen májovější.

Nemyslím tím ale v žádném případě hromadné oslavy svátku práce či průvody za alegorickými vozy, které lidová tvořivost rychle přejmenovala na alergické. A že alergie mají v květnu ráj, nikdo se nad pojmenováním propagandistických vozů moc nepozastavoval.

Někteří mají s květnem ještě úplně jiné zkušenosti. Je to pro ně cestovní měsíc. Jak se probouzí příroda, probouzí se i jejich cestovatelské touhy a vyrážejí do krajů, kde bude 

o měsíc později nesnesitelné vedro a ještě o kousek déle pro někoho stejně nesnesitelný nájezd prázdninových turistů. Proto vyrážejí nyní.

Nechtěla bych proto květen definovat jedním pocitem, protože zrovna on jich nabízí nejvíc v jednom májovém balíčku.

A propos zmrzlí muži se Žofií v závěsu. Ani ti nejsou žádnou jistotou. Fungují ale jako určitý mezník, že po zmrzlících už bude opravdu lépe a radostněji. Koneckonců, je to přeci květnová tradice.

Tak s chutí i do těch dalších. Boj o májku či líbání u Máchy nebo kdekoliv pod rozkvetlou třešní. Ale pokud klasicky čekáte od máje romantiku, tak buďte obezřetní, protože už z podstaty věty je vždycky všechno jinak. Ostatně i slavný Máchův Máj má blíž k hororu než k romantice.  

Těžko říci, jak se v tom vyznat. Myslím ale, že květen je nejoblíbenější měsíc v roce hlavně proto, že nabízí plno různých variant, kam se vydat. Vybírejte tedy srdcem, to je jediná májová jistota, kterou nám květen dává. A hlavně, ať vás nic nenaštve😊






Žádné komentáře:

Okomentovat