úterý 28. března 2023

Perpetuum mobile

 

  Někdy se potýkám s řečnickou otázkou, zda má smysl si připomínat Den učitelů, když školství je tak často na veřejném pranýři. Je to samozřejmě sporné, protože pokus se cítíte být optimistou a věříte v důležitost vzdělání, pak je to logicky bez debat, Komenský se slaví. Berete-li v úvahu fakt, že vzdělanost v naší zemi pozvolna klesá, důraz se klade na úplně jiné věci než poznání a kultivovanost, pak to zcela jistě bude druhá možnost, žádná adorace učitele národů nebude. Lze na to jít i jinak a ptát se, zda je Komenský důležitý i pro dnešek či nikoli. Nejen ve školách, ale i pro mimoškolní život. V současném světě totiž údajně chybí pozitivní vzory a tak se ptám, zda by kupříkladu Komenský, jehož narozeniny si 28. března připomínáme, takovým ostrůvkem pozitivní deviace mohl být.

Asi se logicky nabízí otázka, čím by mohl oslovovat?  Vytrvalostí, to asi ano. Neměl na růžích ustláno a osudových klacků pod nohy mu život naházel víc než dost. Mohli bychom si analogicky převést jeho chuť a energii zas a znovu začínat i na náš nový březnový začátek. Nový prezident, nový primátor, znovu stojíme na pomyslné startovní čáře. Komenský ve finále doběhl do Amsterdamu, kam doběhneme my, v Praze, se uvidí časem.

Řeklo by se, že další inspirace pro dnešek v Komenského dávném životě se budou hledat těžko. Možná tak milovníci humoru Pavla Kantorka, který bravurně ztvárnil skryté myšlenky Jana Amose, které by se jistě uplatnily nejen ve školství. 

Ale kdo hledá, najde.

 Třeba jeho otevřenost evropským zemím. Schopnost dohodnout se.  Lze si všimnout, že jeho stěžejní schopností bylo umění spojovat. Podobná naděje dnes vládne veřejnému prostoru a je všeobecně velmi žádaná. A hodně si od ní slibujeme. Že nastane doba sjednocení v dosud rozpolcené společnosti. Komenský jako učitel národů by zde mohl předestřít jednu ze svých mnoha oceňovaných metod, názornost a fakt, že příklady táhnou.

 Někdy se objeví shoda i tam, kde byste to nečekali ani náhodou. Třeba v jeho marné snaze objevit perpetuum mobile. Nemyslela bych si, že může někoho inspirovat nedosažitelné, ale na druhu stranu, je to přesně to, co potřebujeme. Pořád hledat nějaká další perpetua mobile, zkoumat a poznávat, neházet flintu do žita.

 Ne, že by komparace s březnovým Komenského výročím nebyl zajímavý experiment. Dalo by se jistě pokračovat takřka do nekonečna. Buďme tedy v jeho duchu ve finále i struční.

A tedy, že v březnu za kamna určitě nevlezeme. Naopak, zkusíme nové začátky a hledání perpetua mobile.



Žádné komentáře:

Okomentovat