pondělí 6. března 2023

Hudební skladatel na tři

 Jméno hudebního skladatele na tři…

IŠA. 

…i tak se mnozí z nás poprvé seznámili s osobností  hudebního skladatele Františka Krejčího, který vstoupil do veřejného podvědomí pod jménem Iša. Je pro někoho možná překvapivé, že ono tajemně znějící Iša je tradiční zkrácenina z Františka. Začali mu tak říkat doma, kde bylo Františků více, než se dalo rozlišovat, malý Išek, ale zůstalo mu to jako umělecké jméno. Chtěl se tím odlišit od svého tatínka, a proto se z něho stal Iša i na veřejnosti. 

Před pětapadesáti lety, 4. 3. 1968,  nás opustil Iša Krejčí, je tedy kulatá příležitost si připomenout jeho život.

   Narodil se do intelektuální rodiny, tatínek František byl filosof, psycholog a pedagog, maminka Johanna, ač v domácnosti, nadšená milovnice hudby a divadla.

Malý František se svými dvěma sestrami, Hanou a Amálií, vyrůstali obklopeni umění, František od raného věku  hrál na klavír

a housle, na gymnáziu založil hudební soubor. Hudbu posléze studoval u Vítězslava Nováka a jako dirigent byl jeho učitel Václav Talich. Jeho blízkým přítelem byl skladatel Jaroslav Ježek, úzce spolupracoval s režisérem Frejkou, pracoval v Osvobozeném divadle. Pohyboval se tedy ve vybrané umělecké společnosti.

Přesně před sto lety složil maturitní zkoušku. Pot začal studovat na Karlově univerzitě

a současně pokračuje na konzervatoři a ve studiu dirigentství.

Lidem, co se nevěnují hudbě, je možná dnes jeho dílo méně známé, ale v meziválečném období patřil mezi celebrity. Pracoval v Bratislavě, poměrně dlouho. Zažíval zde jeden úspěch za druhým, šéfoval opeře, ale srdce ho táhlo zpět do Prahy. Vrátil se, nejprve jako korepetitor do Národního divadla, kde v roce 1933 nakonec dirigoval Hubičku.  Poté pracoval v rozhlase v Praze. Dirigoval, hrál, komponoval. Pozdvižení v Efesu je vnímáno jako jedno z jeho nevětších děl. Jeho sestra Hana se provdala za Emila Fillu a on se díky švagrovi tedy dostal i do prostředí výtvarných umělců.

  Po válce šéfoval opeře v Olomouci, což se náročně kloubilo s jeho rodinným životem, protože žena a dva synové zůstali v Praze. Navzdory těžkostem je to umělecky poměrně plodné období, navíc ověnčené mnoha cenami. Pak ale umřela jeho žena. Rána, ze které se asi nikdy nevzpamatoval. Tehdy ze smutku složil Čtrnáct variací na lidovou píseň Dobrú noc.

  Po třinácti letech v Olomouci se vrací zpět do Prahy, krom mnoha dalších věcí skládá v té době kupříkladu operu Antigona.

Zemřel v roce 1968.

Iša Krejčí byl skladatel hravý a miloval humor. Jeho díla jsou zpěvná a empatická. Určitě patří k našim národním hudebním pokladům.

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat