pátek 31. března 2023

Apríl na dohled

 

   Duben nabízí několik žurnalistických výročí, kupříkladu založení Národních novin, u jejichž zrodu stál otec české investigativní žurnalistiky Karel Havlíček Borovský. Narodila se Kamila Moučková či v roce 1978 zemřel Ferdinand Peroutka. Samé velké osobnosti. Reálné.

   Zajímavý v tomto kontextu se jeví zejména fakt, že v současnosti si ambice na psaní novinářských textů činí razantně nastupující umělá inteligence. Údajně dokáže okamžitě a střelhbitě napsat text na jakékoliv téma. A navzdory dubnovému datu nejde o apríl. Zato názory na umělou inteligenci jsou různorodé a proměnlivé jako duben sám. Někdo ji vítá a vidí v ní obrovský potenciál, jiný ji zavrhuje, mnozí se jí bojí. Mě zatím přivádí spíš do rozpaků. Ne snad, že bych nechtěla přiznat názor, ale nemám svůj vztah k umělé inteligenci dostatečně vyřešený.

   V podstatě souzním s dubnovou atmosférou, jednou ano a vzápětí zase ne. Jako aprílové počasí. Tvrdit, že umělou inteligenci odmítám, by znamenalo zařadit se do kategorie zpátečníků, což rozhodně nemíním. Mám ráda moderní technologie a těší mě hledět hodně do budoucna.

 Můžu ale prohlašovat, že umělou inteligenci vítám, když v některých okamžicích mě opravdu děsí? Trochu jsem si pročetla informace o různých chatbotech či dalších jiných umělých variantách. Mají za vás dělat vaši práci. Za děti psát slohy, za novináře investigativní reportáže. Některé zdroje dokonce upozorňují, že se vytváří řada profesí, které budou AI nahrazeny. Novináři či spisovatelé jsou na první straně.

Pravda, dějiny se opakují. V nastupující průmyslové revoluci se hnutí rozbíječů strojů také bálo, že je nahradí stroje. No, nahradily, logicky. Vývoj nelze zastavit. Jsme o dvě stě let dál a nehrozí, že by nás nahradily stroje. Nyní se polemizuje o tom, že budeme žít v symbióze s roboty a číst elaboráty od umělé inteligence. Nejen Havlíček by zíral, i Karel Čapek by, nevěřícně listujíc svým R.U.R., docela koukal. A co teprve Komenský, který mluvil a psal o polidštění školního prostředí. A ono dojde k její transformaci na umělou inteligenci. A polidštění AI s sebou může nést vize, které dosud patřily jen do amerických filmů.

Zajímavé je zapojit se do diskuse o AI na sociálních sítích. Hodně tam přispívají fanatici. Někteří tvrdí, že umělá inteligence nahradí učitele, novináře nebo spisovatele v řádu několika měsíců. Nebo že naopak, právě začala cesta do pekel.

  Na tom je hodně povzbuzující právě ta aprílová nestálost. Jako že ode zdi ke zdi. Nikde neví, co bude zítra, jako aprílové počasí. Možná je proto duben tolik oblíbený měsíc, že přináší napětí, dobrodružství a překvapení. Třeba se časem ukáže, co je skutečná realita a co umělá idea. Co bude investigativní a co umělé. Jak moc to rozeznáme…

 Vítejte v dubnu



Žádné komentáře:

Okomentovat