pondělí 13. března 2023

Jak rehabilitovat Libuši

 

   Zkusili jste si někdy dobrovolně zopakovat učivo základní školy? Třeba tím, že zkusíte z paměti vydolovat názvy oper Bedřicha Smetany… Pokud nejste milovník opery či rodák z Litomyšle, patrně vyvstane problém. Možná některým pomůže dávná školní mnemotechnická pomůcka: BrPrDaLiDvěHuTaČert, ale ani tu mnozí buď neznají, nebo si ji nepamatují. Případně ji neumí dešifrovat.

Učiníte-li takový pokus, vytane vám asi Prodaná nevěsta, která nese podtitul komická opera. Už ale nevím, kdy jsem měla možnost zhlédnout její klasickou verzi. V poslední době kupříkladu Mařenka na jevišti skáče po pivních přepravkách, Jeník bloudí po sídlišti a tančí se tu nějaký break dance či co. To neumím úplně uchopit, proto pátrám po dalších typických vzpomínkách z repertoáru Smetanových oper.  Tady většinou nastupuje Libuše. Slavností fanfáry, patetický příběh. Ne, že bych ji znala do detailů, spíš k ní mám určitý odstup. Nebo posvátnou úctu, však také zní převážně na počest nějaké mimořádné události.  Na její zhlédnutí musí být člověk naladěn, připraven. Není to jednoduchý kousek. Když ale nahlédnete do velkolepé publikace Bedřich Smetana, kterou vydalo vydavatelství Verzone, budete Libuši najednou vnímat jinak. Jak pravila na křtu knihy v knihkupectví 2veverky Veronika Benešová Hudečková, která za počinem stojí, najednou můžete tu Libuši rehabilitovat. Není patetická ani neuchopitelná, je svěží a krásná, dokáže mluvit i k dnešku, nejenom k vlastencům devatenáctého století. Autorka Veronika Bílková, která u Verzone vydala už Beethovena, který se stal knihou roku, dokázala Smetanu a jeho opery vylíčit v úplně jiném světle, než ho obvykle známe ze školních lavic. Krásně, plynule, podle dobových materiálů. Plynule přecházejících z jednoho operního motivu do druhého. Seznámíte se nejen s operou jako takovou, ale i hereckým obsazením při premiéře, atmosféře doby, prostě se Smetanou jako takovým. Knihkhupectví 2veverky je v Holešovicích jako přístav milovníků kvalitní literatury. Původně dětské, ale na své si zde přijdou i dospělí. Když vstoupíte do prostor jejich prodejny, hned to na vás dýchne. Ta atmosféra. Duše. Smetana sem pasuje úplně na míru. Zkuste se do něho začíst, pak si doma pustit nějakou mistrovu hudbu.

 A pak vyrazit na některé z jeho mistrovských operních opusů. Určitě to bude zážitek. A mnemotechnická pomůcka z úvodu bude rázem zapomenuta, protože Bedřicha Smetanu poznáte osobně. Jeho Libuši vnímáte úplně jinak než kdysi. Ani Hubička už pro vás nebude žádným Tajemstvím.  Prostě jste rehablitovali nejen Smetanu, který se vám ze školních škamen scvrknul na BrPrDaLiDvěHuTaČert, ale všechny jeho opery. Protože čtení o nich je postavené jako báječné dobrodružství, vzrušující příběh. A 2veverky vám k tomu dodají servis, duši a eleganci. Zkuste je navštívit. Bedřich Smetana vám budiž velkým lákadlem….





Žádné komentáře:

Okomentovat