sobota 25. března 2023

Láska přes internet

.....svého času populární film. Romantický. Z prostředí knihkupectví. 

Krom jiného si utahoval z korporátu, že v mega knihkupectví se sice točí peníze, ale prodavači nemají o autorech  a knihách ani anunk.

To se nám v knihkupectví 2veverky, před kterým Tobiáš zvědavě sedí, stát nemůže. Vždycky vám poradí, vědí, o čem knihy jsou, kdo je napsal, co vyšlo, co je vhodné pro čtenáře ...prostě umí. 

Na film jsem si vzpomněla v jiném knihkupectví, komerčním, kde se mi nedávno stalo totéž co v příběhu. Jako vystřižené z filmu. 

Ptala jsem se na nový detektivní příběh, od Michaely Klevisové, která bývá často přezdívaná jako královna českých detektivek. A i kdyby nebyla, píše, píše dost, je úspěšná...

  Přesto prodavač nevěděl, kdo to je!!!! 

Že by mi řekl něco o knize jsem tudíž rovnou vzdala. 

   O několik dní později jsem v jiném, rovněž korporátním, knihkupectví, požádala dívku za pultem o doporučení literatury pro školačku. Vzhledem k tomu, že se pohybovala v sekci dětská literatura, považovala jsem svůj dotaz ze legitimní. Její odpověď, že knihy pro děti sama nečte a žádného spisovatele nezná, mě docela odzbrojila. Proč tedy pracujete v knihkupectví, chtělo se mi zeptat, ale její prázdně nechápavý pohled mě odradil. 

Kde nic není ani smrt nebere, to nemá smysl. 

Raději budu knihy nakupovat už jen u 2veverek.

 Nebo v jiném malém knihkupectví, které má duši. Zajímá se o knihy, které prodává, nejsou to pro něj jen housky na krámě. 

Jen doufám, že takové obchůdky, kterých už je nyní jako šafránu, neskončí jako v tom filmu, tedy, že je korporát sežere. Pokud tedy kniha jako medium přežije. Dobu, vývoj, umělou inteligenci...  


Žádné komentáře:

Okomentovat