čtvrtek 2. března 2023

Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm

 Mít veřejně známého a úspěšného tchána nemusí být vždycky terno. Pro někoho to může být dokonce i trauma. Nebo minimálně příčina rodinných svárů.

František Ladislav Rieger to měl patrně jinak, jeho slavný tchán, František Palacký, byl jeho spolupracovník, kolega a patrně i přítel.

Ostatně, slavných přátel měl Rieger přehršel. Už jeho třídní učitel  na akademickém gymnáziu byl aktivní obrozenec Josef Jungmann. Spřátelili se.  A šikovný student Rieger mu byl nápomocen při tvorbě jeho slavného pětidílného česko- německého slovníku.

 Další kamarád, Pavel Josef Šafařík, mu umožnil brigádnicky dopisovat do tehdy populárního týdeníku Světozor. Při studiu byl každý přivýdělek vítaný.

U Tyla v Květech mu pak vycházely i jeho mladistvé poetické pokusy, byl tedy i básník. Všestranná, takřka renesanční, osobnost.

Během studií bydlel U Medvídků, v centru, odkud bylo tehdy blízko ke všem tehdejším známým obrozencům. Narazil tedy i na Máchu a Erbena, znal se s Čelakovským i Amerlingem, takže mu vztah s Palackým mohl připadat takřka jako prvek tehdejší každodennosti. Asi ale ani sám netušil, že se s přátelství s Františkem Palackým ve finále stane i rodinný vztah, když se zakouká do jeho dcery. S Marií Palackou randil kolem usedlosti Saracinka, tedy v místech, kde je dnes park nesoucí jeho jméno.

   Do politiky ho vtáhl bouřlivý osmačtyřicátý rok, jako liberální diplomat se snažil vyjednávat s vídeňskou vládou. A dokázal vykomunikovat mnohé, kupříkladu i tzv. Kabinetní list, tedy existenci pražských místodržících. Zmírnilo to závislost na Vídni. V prozatímní české vládě tehdy usedl právě po boku Palackého.

Spolu s ním pak upekli onen slavný „dopis Palackého do Frankfurtu“,, ve kterém paradoxně podpořili existenci Rakouska. „Kdyby nebylo Rakouska, museli bychom si ho vytvořit,“ pravil prý Palacký. A Rieger ho plně podpořil.

Dále aktivně pracoval v i v říšském sněmu v Kroměříži. Až když byl tento sněm rozpuštěn, Rieger se na čas z politiky stáhl. Chvíli cestoval a v době tzv. Bachovského absolutismu se věnoval literární a vědecké práci. A oženil se. S o mnoho let mladší  Marií Palackou. Věnoval se rozrůstající se rodině. Postupně se jim narodily tři děti, Marie, Bohuslav a Libuše.

    Po pádu bachovského neoabsolutismu se vrací do aktivní politiky a je spojován se Staročechy. Zakládá Národní listy, podílí se na Únorové ústavě, inicioval politiku pasivní rezistence. Odmítal dualismus a pozvolna ho jeho mladší kolegové začali řadit mezi zkostnatělé konzervativce. Rieger se proto roky pohybuje na hraně rezignace, kterou mu nakonec způsobily  tzv. punktace, tedy snaha o česko - německé vyrovnání. Jejich neúspěch smetl staročechy z tehdejší politické scény a Riegra zavedl do penze.

Nedal si ale pokoj ani jako důchodce, politiku neustále komentoval a místy do ní i zasahoval. Jako doayen a uznávaná autorita si to mohl dovolit.

Ještě s velkou pompou oslavil osmdesátiny, kam dorazil každý, kdo v tehdejším politickém i kulturním světě něco znamenal. Nebo chtěl znamenat.

 Autorita jeho formátu se totiž na nově se vytvářející politické scéně ani zdaleka nerýsovala.

Ale zdraví nesloužilo a 3. března roku 1903, před sto dvaceti lety,  zeť Františka Palackého, František Ladislav Rieger, v kruhu své rodiny zemřel. Pohřben je na Vyšehradě. A Riegrovy sady nám jeho památku neustále připomínají.



Žádné komentáře:

Okomentovat