pondělí 10. září 2018

Kdo vás pouští?


Všimli jste si někdy, jaké typy řidičů pouští chodce na přechodu? V horkých dnech, kdy se s Tobiášem ploužíme městem, jsem se zájmem pozorovala, kdo ano a kdo ne. Mladík v nadupaném BMW či Audině často ani nepřibrzdí. Mladá děvčata v mega SUV se jim v tomto směru naprosto vyrovnají. Nepustí vás většinu ani staříci jedno v jakém typu vozu.Ti pro změnu ze setrvačnosti, to za jejich mladých let totiž nebývalo, dávat někomu přednost na přechodu! Ženy v tomto věku, pokud tedy ještě řídí jsou většinou uvážlivější a pustí vás.
 Chvátající podnikatel (ka) také většinou nemá potřebu zdržovat se tím, že nabídne přednost na přechodu. Většinou zpomalí lidé středního věku (ženy více), ale i zde jsou výjimky. Nesmí být vystresovaní, naštvaní, unavení…. Pustí vás autoškola, ta vždycky. Už to není pravidlem u cizinců, jako kdysi. Ale takový ruský Mercedes či německý kabriolet rozhodně neskýtají jistotu, že před přechodem zastaví. Nevšimla jsem si, že by stavěly motorky, taxíky ani firemní auta. Většinou vůbec ani nepřibrzdí ta, co co vozí jídlo či nákupy, různé ty košíky rohlíky, dáme jídlo, pizza jede atd....Asi proto, aby se jim jídlo nezkazilo:-).
Ve finále, minimálně v Praze, a  tam zejména v některých místech, je dost rizikové vstoupit na přechod pro chodce rovnou, bez rozhlédnutí, často se sluchátky v uších nebo s kočárkem před sebou. 
A nepřestane mě udivovat, kolik lidí tak suverénně dnes a denně činní.

Žádné komentáře:

Okomentovat