pátek 11. října 2013

Dva venkovani v Praze

Ač hlavní město je mým domovem dlouhá desetiletí, co se týká orientace, nikterak nezaostávám za venkovany, kteří město navštíví dvakrát do roka. Zejména v hustém dopravním provozu exceluji.    Onehdá jsem se opět předvedla v plné parádě. Vezla jsem do Prahy synovce, který zde měl strávit studijní týden. Chtěla jsem se ukázat jako světaznalá teta a projevila ochotu dopravit ho až na místo určení. V houstnoucím nedělním provozu mě moje hrdinské odhodlání rychle odpouštělo, přeci jen léta jezdím autem jen po trasách, které dobře znám. Nové trénuji po víkendech, nocích a pod zkušeným dohledem (respektive nápovědou). Tady nebylo natrénováno lautr nic. No dobrá, machrovat nebudu, vysadím ho na metru, tím nic nezkazím. Jenže jak ho dostat na metro a nepřevézt ho přitom přes celou Prahu ke stanicím, které důvěrně znám?  
Nu, při cestě se nabídl Chodov. Nákupní centrum přeci musím zvládnout. Co na tom, že běžně nakupuji v letenské Bille, která nedisponuje nepřehledným komplikovaným parkovištěm, nebo v Tescu, kam by trefil i slepý? Prostě Chodov je na cestě, tady ho vysadím na metru. Jenže metro nikde. Zato obchodní centrum a jeho parking. Uf, tam tedy zásadně nejezdím. A ještě ta závora přede mnou....? Spořádaně zastavím. Čekám, až se zvedne. Za mnou rázem kolona a troubení.
„To asi musíš podjet,“ napovídá mi vedle sedící nejistý chlapec.
„Aha.“
A opravdu. Tedy jedem. Podzemní garáže a šipky proti nám. Evidentně jsme vjeli do špatné sekce.
Stojím.
 Naštěstí mládí má dobré oči a kreativní nápady a tím pádem jsme se jakousi myškou ocitli ve správné linii.

„Tady už na metro trefím, teto,“ říká mi chlapec v podzemních garážích shovívavě. Vystupuje se svojí bagáží a já mu to s výčitkami svědomí dovolím. Snad se neztratí.
 Hlavně, abych se neztratila já. No, vykličkovala jsem ven a tam už to šlo. To jsem se zase předvedla. Prostě, venkovani ve městě hadr. Já jsem opravdu schopná zabloudit i snad i na Letné? Musím zjistit, jestli to není zdravotní pojišťovnou proplácená úchylka, protože to bych rázem byla milionář.
 No, neztratili jsme se ani jeden. Jen si nejsem moc jistá, zda synoveček bude ještě někdy chtít s tetičkou do Prahy…J

Žádné komentáře:

Okomentovat