sobota 12. října 2013

Smetanovo nábřeží

   Na víkend se vypíná elektřina a život bude při svíčkách a živém ohni. Dřív tak lidé také žili a jak jim bylo dobře. Navíc, dnes si nikdo s nikým nepovídá, lidi nemají jeden na druhého čas, nesetkávají se, tak zažijí několik černých hodinek, budu si vyprávět příběhy a vše bude krásné, vstřícné, a hlavně jiné. A taky samozřejmě povinné, to už se ale nezdůrazňuje.
Aby se to dobře zažilo, podobný experiment se bude pravidelně opakovat až do Vánoc, kdy zatmívání národa vyvrcholí společnou půlnoční mší, na kterou samozřejmě přijdeme pěšky a s lucernou v ruce. Ještě nejlépe by bylo i s vlastnoručně vyrobenými lojovými svícemi. Abychom se sblížili. Ušetřili elektřinu. Zažili svět jinak…………….
    Tak tak nějak podobně na mě působí experiment se Smetanovým nábřežím, které je již pátou (a bože dej snad i poslední) sobotu úplně uzavřené a bez aut. Promenádují se tam pěší, (zejména dnes se jim tam jistě líbí), kteří si údajně užívají klidu bez těch odporných vozidel, kochají se pohledem na Hradčana a jsou naprosto happy. Občas se jim tam sice připlete tramvaj, ale co by jeden neudělal pro podporu úžasné pražské MHD.  Častěji jim tam prosviští (světe dive se autem) nějaký VIP majitel udělené výjimky (co by jeden neudělal pro svoje úředníky, kteří tuto bohulibou akci schválili, posvětili a div si z ní nevytváří předvolební kampaň).
   Jinak se tam samozřejmě všichni cítí jako v ráji. Nikoho nezajímají domorodci, kteří tam žijí a chtěli by třeba normálně někam popojet, třeba na celotýdenní nákup. O tom, že by přijela nějaká návštěva, si ani nenechávají zdát.Proč také, in je být jiný, ne?
 Vedlejší Malá Strana se naopak dusí automobilovou zácpou, protože někudy se to objet prostě musí a když nejste VIP, musíte si město užívat jinak. A co, že? Koho zajímají takové maličkosti?
   Dost mě  třeba udivuje, že empatičtí organizátoři ruku v ruce s našimi magistrátními úředníky zde nepřikázali  povinně jezdit na koni. I to byl přeci dřív způsob dopravy, tak proč není kůň jako povinná vstupenka k zažití Smetanova nábřeží jinak?  Nebo i volský potah? Skoro bych i měla tip, kde ty voly do zápřahu sehnat, ale nejsem tipovací kancelář, tak o tom se rozepisovat nebudu.... 
    Chci jen říct, že tyto experimenty mohou jistě na druhém konci Prahy vypadat skvěle. Ovšem, světe div se, i na Smetanově nábřeží žijí lidé a i oni chtějí mít klidný konec týdne (stejně jako protější břeh Vltavy), kde všechno bude fungovat přiměřeně normálně. Posledních pět víkendů nemají šanci! Pochybuji, že by se jich někdo ptal....
Nechápu, proč v době, kdy to auto prostě mají všichni (nebo takřka všichni) všichni v něm jezdí, proč se najednou proti tomu tak nesmyslně protestuje (navíc s milionem VIP výjimek)? Proč se radši nedbá na dostavbu Blanky, normálních obchvatů a investují se nesmyslné peníze do podobných nesmyslů?
     No, zjevně mi nikdo soudný neodpoví (maximálně tak nějaký avantgardní anonym, kterému se podobné akce samozřejmě líbí). Tak i tak  je to podle mě na úplně stejné úrovni, jako vypnout elektřinu či zakázat mobilní telefon. I poštovní holub přeci kdysi dokázal přinést zprávu.  Prostě populistický nesmysl, který vnucuje lidem nějakou představu o životě bez aut, aniž by se organizátoři či úředníci sami svých aut vzdali. Nu, jak pravili latiníci: "Quod licet Iovi, non licet bovi …"
A pro nás, co raději česky: "Co je dovoleno Jovovi, není povoleno volovi..."
Těžko se u nás ještě něčemu podivovat, i když mě třeba zbytečná monstr akce na Smetanově nábřeží docela udivila

2 komentáře:

  1. Tak avantgardní anonym nejsem - ale prostě mi připadá, že není vše černobílé. Vzpomínám na jeden váš starší článek, v němž jste si povzdychla nad vysokou hladinou zvuku na venkově o víkendech. Jenže kdy mají lidé na vesnici sekat trávu, řezat dřevo, vrtat atd., kdy si mají dojet kam potřebují, když ne o víkendu. Čili je to o jejich potřebách vs. vašem pohodlí. Na Smetanově nábřeží je to vlastně totéž, jenže obráceně. Mimochodem jsou vesnice, kde je obecné vyhláškou zakázáno rámusení o svátcích. To by se mi líbilo. A zavřené Smetanovo nábřeží se mi líbí taky. V obou případech jde o omezení krátkodobé (ne celý víkend a ne všechny soboty v roce), tak proč na tom nehledat i trochu pozitiv? Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  2. Když Vy, Markéto, máte ten dar, vidět v tom ta pozitiva. Já se tedy snažím, přesto v tom vidím víc ten diktát a svévoli. Jistě, pokud by to přineslo ticho a klid, pak ano, ale já to vidím jako svévolný experiment, který nic neřeší, jen možná ukáže, jaké by to bylo kdyby, a jen komplikuje lidem život. Ale máte pravdu, je to skepticismus. Řeším si to po svém, že se tomu vyhnu a tak je to vlastně pozitivní.A s tím venkovem, to by se mi také líbilo, rámusení o svátcích zakázat. Ale to je zase jiný problém, ale máte pravdu. Jdu hledat pozitiva. Hezký den a děkuji za Váš názor.

    OdpovědětVymazat