pondělí 14. října 2013

V Praze vypukly nepokoje

Vzdělanost v naší zemi utěšeně klesá. Zatímco z EU či odkud sílí onen nepochopitelný tlak na zvyšující se procento maturantů, v reálu nacházíme i u gymnazistů (některých) prudký sestup všeobecných znalostí a přirozené snahy něco vědět, hledat souvislosti či nedej bože, nad něčím přemýšlet.  Z toho lze cekem snadno vyvodit, že cílem je hlavně naplnit kvótu odmaturuvších, bez ohledu na to, zda zkouška dospělosti nese nějakou vypovídající hodnotu o hloubce vzdělání.  Řemeslníci jsou pak nedostatkovým zbožím, které aby jeden pohledal. Při opravě ledničky či návštěvě kadeřnictví opravdu maturitu nevyžaduji a jsem si jistá, že nikdo. Nebudu si s opravářem vyprávět o třicetileté válce či chemické analýze. Potřebuji, aby dorazil včas, požadovanou věc uměl opravit (ne mi jen sdělil, že „paninko, to si musíte počkat, nejste v pořadí) 
a opravená věci vskutku fungovala. Tedy zlaté české ručičky, žádný maturitní doklad. 
Vysokoškoláci by naopak nějaké ty znalosti mít měli, jenže kde je vzít a nekrást, že? Netroufám si nahlížet do oborů, které vůbec neznám. Zaujalo mě vyprávění o studentech historie, kteří obor chtějí studovat a přitom jim základní fakta stále zůstávají utajena. Nejen, že je neví, ale ani se po nich nepídí. Ke zkoušce pak přijdou vybaveni základní premisou, že vše vypuklo v Praze. Tudíž na dotaz o jakékoli zásadní události sofistikovaně odpovídají:
“ …V Praze vypukly nepokoje…“
Tím jejich rozbor situace končí. Těžko usoudit, zda se nad podobným přístupem usmívat či v duchu plakat. Zajímalo by mě, zda příčina je v tom, že maturitu dnes musí mít prakticky všichni, tudíž se nároky logicky snižují? Aby zvládl státní maturitu i budoucí číšník (nic proti nim), musí se automaticky snížit i požadavky na gymnazisty a potencionální vysokoškoláky.  
Klipovité vnímání, které je současné době vlastní, také moc hloubce poznávání nepřeje.
    Donedávna jsme v tom viděli problém, ba takřka tragédii. Ale pozvolna docházím k názoru, že doba si to žádá, doba to potřebuje a skutečně vzdělaný člověk se stejně jako kvalitní řemeslník stávají vymírajícím živočišným druhem. Místo toho se to kolem začíná hemžit takovými polotovary, ani vzdělaný, ani šikovný, ale s maturitou. A s životním cílem, co nejdřív a co nejrychleji zbohatnout a být za vodou.  A na této cestě se ještě někteří snaží stát celebritou, k čemuž dnes stačí dejme tomu opíjet se na veřejnosti (velmi populární), nechat se u toho natočit a rázem jste pražskou VIPkouJ

     Nejsem si jistá, jestli jsme v tomto ohledu již dosáhli pomyslného dna a odrážíme se vzhůru, či zda jde stále ještě o volný pád. Někteří mladí jedinci ve mně budí odrazovou naději, ovšem pak slyším definici událostí dvacátého století jako, že: „ V Praze vypukly nepokoje…..“, formulovanou ještě spíš víc jako nejistou otázku než ráznou odpověď. Vždyť co jiného by se mohlo dít, než že v Praze vypukly nepokoje? A to jako vysvětlení nestačí?  Ten překvapeně tupý výraz v očích zaskočeného studenta vás přesvědčuje o tom, že on za to vůbec nemůže. Je jen obraz společnosti, která vsadila na kvantitu před kvalitou. Musíme naplnit kvótu vysokoškoláků. Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu, praví staré přísloví. A pravdu dí. A navíc, v Praze tehdy opravdu vypukly nepokojeJ

5 komentářů:

  1. Já bych to nepaušalizoval ... nakonec i dělník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. :-).
    Jenže co s tím, když Hliník už se odstěhoval?:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Další průšvih je v tom, jak se dají získat některé formy vzdělání nebo doklad o maturitě čí získání VŠ. A ze života, na kávě se známou jsem se zmínila, že mě děsí úroveń znalosti dějin a dostala jsem " spucung", že to přeci k ničemu v životě není.

    OdpovědětVymazat
  4. Máte svatou pravdu, s těmi zvláštně získanými doklady. To je další velká bolest současnosti, všichni chtějí ten papír, že jsou vysokoškoláci,ale co je za tím?
    A ten privátní "spucung" mě mrzí,ale zároveň je to obraz reality. A mimochodem, takové kázání o tom, co v životě k něčemu je jsem si už také vyslechla plno:-),bohužel...

    OdpovědětVymazat
  5. Ano je to realita.Ale někdy mě děsí.To když slyšim, že např. pro zaměstnance st. úřadů je problém přečíst delší než pětiřádkovýtext a VŠ vzdělaní lidé, středního věku se mě zeptají (po shlédnutí filmu Marie Antoanetta)"..... zda MA žila po Sisi za France Josefa.." .Naštěstí mám kolem sebe spoustu lidí různeho stupně vzdělání i věku, kteří mají všeobecný rozhled a které musím stále dobíhat.. (ve vědomostech)

    OdpovědětVymazat