pondělí 22. dubna 2013

Smích pod vousy

Ústav pro studium totalitních režimů je v centru pozornosti již několik dní. 
Dění v tomto zařízení, kam jsem ráda chodívala za zajímavými přednáškami, sleduji jen zpovzdálí a přes média. Neznám tedy zákulisí a detaily a reaguji jen na dojem, který se dostal do veřejného prostoru. Zajímá mě to i proto, že jsem přesvědčená, navzdory všem kritikům, že takový ústav u nás má být, má existovat  a má zde své místo.  Jenže zjevně jde jen o další velkou politickou hru, jejíž pravidla jsou nám, nezasvěceným, pečlivě utajená. 
A tak co tedy chci komentovat?  Nu, jak zjevně tady asi funguje to klasické já na bráchu :-). Petruška Šustrová dohodila prima kšeft své kamarádce. To jsem vyčetla z různých zpráv, a přestože onu dámu, která má šéfovat historickému ústavu neznám, tak její kvalifikace překladatelky z polštiny je sama o sobě zarážející.  Už to napovídá, že úplně košer to asi nebude. 
 V čele takového zařízení by měl stát renomovaný historik, nejlépe bezpartijní. Nikoli ovšem bezpáteřní.
Když někdo na začátku své funkce vyhodí všechny odborníky, kteří  dosud odváděli kus práce, je jasné,  že jde o machinace a intriky, nikoli o dobro ústavu. Nové koště sice dobře mete,ale vymetat ty, co pracovali pro předchozí vedení, je poněkud krátkozraké. Nebo vysoce politické. Tudíž, nechci strašit,ale působí to tak, prudce zatáčíme doleva. A někde je to třeba natrénovat. Alespoň mně se to tak zdá. A Petruška, ta mě docela udivila. Takový přístup bych u ní nečekala. Ovšem zase nelze vydávat disidenty za vzor všech ctností, tyto brýle jsme už dávno sundali. Tak proč by zrovna Petruška, opojena mocí,kterou ji rada dává, měla být jiná,že? Ale možná je všechno úplně jinak. Jisté je jen to, že se tady dějí věci, které by se dít neměly, protože všechno souvisí se vším a někdo se tady už určitě dopředu směje pod vousy:-)

3 komentáře:

  1. Jitko, tvoje postřehy by se měly tesat do mramoru...vždycky uhodíš hřebíček na hlavičku. Skvělý a velmi trefný článek. ♥

    OdpovědětVymazat