čtvrtek 25. dubna 2013

Setkání za oponou

 Včerejší Hovory o historii byly ve znamení historie divadla. Tím pádem se nám trochu obměnilo publikum, protože zájemci o Heydrichiádu většinou nemají zájem o  divadlo v Československu. Někteří ale vytrvali a přišli i na přednášku, která se vymykala tradičnímu historickému schématu, ale přinesla obohacení v jiném směru. Lubica Krénová, která je v oblasti divadla skutečnou špičkou, nám vysvětlila česko-slovenské divadelní vztahy v době Československa. Dozvěděli jsme se, mimo jiné, i o roli první manželky Gustáva Husáka, která byla významná divadelnice. Mnozí docela koukali, protože o Magdě Husákové- Lokvencové takřka netušili. Nešlo samozřejmě jen o Magdu Lokvencovou, rozebrali jsme i roli jiných herců, režisérů i dramaturgů.
 Dozvěděli jsme se řadu zajímavostí z divadelního zákulisí, nová jména divadelních osobností, a i na politiku došlo. Přednáška se nesla v přátelském československém duchu a trvala celé dvě hodiny. Myslím, že šlo o opravdu výjimečný zážitek, takové setkání za oponou. Už i tušíme, že je divadlo, které baví, a divadlo, které vás někam posouvá. A je na vás, co upřednostňujete. Všichni jsme ale získali chuť vyrazit do divadla na nějaké hodnotné představení, teď, když jsme poučeni:-).
 Děkuji tímto všem účastníkům a na příští měsíc, kdy je květen, lásky čas, avizujeme nějaké láskyplně politické téma. Musíme ještě doladit. Ovšem v červnu, poslední setkání před prázdninami, již je domluvené, přednášet bude Jan Stříbrný a téma bude úloha církví ve dvacátém století. A že Jan Stříbrný je fakt odborník. Tak se máme na co těšit. 






1 komentář:

  1. Musim rict, ze to byl vecer velmi obohacujici. Diky p.Krenove a vsem, kteri prisli. MISA

    OdpovědětVymazat