pátek 26. dubna 2013

Spielberg

Je jistě skvělý režisér a známá filmová osobnost. Já jsem ovšem objevila (patrně Ameriku, ale to tak někdy chodí) i jiného Spielberga, a to víno Spielberg. Nepatří k nejlevnějším, ale rozhodně ke kvalitním. Což by mělo být logické, ač v oblasti vína to tak, jako amatér, nemám. Ne každé drahé víno mi chutná. Třeba opravdové šampaňské bylo pro moje chuťové buňky určitým zklamáním a pokorně jsem se zase vrátila ke klasické české Bohemce. Nu, sommelier ze mě už asi nikdy nebude. Ale Spielberg mě oslovil, a to tak, že velmi. K prvnímu našemu seznámení došlo u příležitosti neplánované oslavy a vskutku šlo o zážitek takřka gurmánský. Tudíž jsem pojala myšlenku si podobnou lahůdku opatřit i domů. Tady ovšem došlo na výkon mé stárnoucí paměti. Věděla jsem, že víno se jmenuje po něčem z filmového světa. Tudíž jsem nakráčela  do vinotéky a žádala nějakého Schindlera. Paní za pultem byla viditelně zaskočená. „To existuje?“ ptá se, jelikož si až do této chvíle byla jistá, že nějaký přehled o vinném lístku z hlediska své profese má.
„Jistě,“ odvětím suverénně a jala jsem se jí vysvětlovat své chuťové zážitky. Paní to zaujalo natolik, že se se mnou vypravila mezi regály uvedený labužnický zázrak hledat. Nenašly jsme samozřejmě nic. Odcházela jsem viditelně rozladěná, že ani v tak kvalitní vinotéce nemají víno, které kvalitní zjevně je. V Bille jsem nepochodila už vůbec a tak jsem se obrátila na strýčka Googla. Ani ten ale víno Schindler neznal. Nezbylo tedy než se vrátit ke zdroji a zjistit, co jsem to onehdá vlastně pila.
„No Spielberga, přeci.“
Tak tady je zakopaný pes. Už prostě nejsem schopna udržet myšlenku. A mnemotechnická pomůcka, že jde o filmový svět, zjevně nestačí. Raději jsem sáhla po osvědčené metodě, jméno si zapsala a nyní se již mohu radovat z přírůstku v naší lednici. Leží tam několik Spielbergů a čekají na svou velkou labužnickou příležitost.
 Ovšem nevím, zda je to dobré pro moji chátrající paměť. Abych po požití několika sklenek onoho pro mě velmi lahodného vína nepožadovala v obchodě zase něco úplně jiného. Třeba OskaraJ. Jestli bych neměla požívat spíš Ginkgo biloba, to je na paměť asi lepší. I vzhledem k tomu, že jsem v lékárně kdysi chtěla Ginkgo bilboa:-). Ale to je zase příběh lékárenský, tedy jiný.  
Jen ta paměť chátrá trvale:-).

Žádné komentáře:

Okomentovat