pátek 31. srpna 2012

Psí lidé

Lidé mají odjakživa touhu se nějak seskupovat, od pravěké tlupy po současné politické strany. Ono se to v podstatě od sebe příliš neliší, ale o politických vazbách dnes psát nechci, neb si příliš považuji své duševní rovnováhy. Mě více zaujalo dělení lidí na kočičí a psí. Všeobecně se tvrdí, že kočičí lidé si s psími moc nerozumí, ale v životě to, asi jako všechny pravdy, tak úplně neplatí. Nicméně určitá diferenciace tady je.  V amerických romantických filmech si dokonce podle psí či kočičí příslušnosti vybírají životního partnera. To myslím, v našich zeměpisných podmínkách moc nefunguje, neb soužití psa a kočky je u nás běžnější než se na první pohled zdá. Stačí připomenut dětskou klasiku o pejskovi a kočičce. Ale i tak se určité rozdílnosti najdou. Živě si totiž představuji větší liberálnost u kočičích lidí v protiváze s psí oddaností těch druhých. Stejně tak si u kočičích jedinců člověk nemůže být jist, kdy a kam zmizí, zatímco před psím partnerem zase nelze nechávat nic nedojedeného, neb to určitě slupne za vás. Určitou odlišností je také úzkostlivá kočičí čistota, zatímco psí stopy jsou dobře patrné i při existenci čistokrevného kousku.
Zajímavý je i přístup ke spánku, zatímco kočičák slastně lenivě odpočívá, pes neustále nutí k nějakým procházkám či sportovním aktivitám. Kočka je ráda sama, pes to zase o samotě moc neumí, což v jisté míře může (ale nemusí) platit i o jejich majitelích.
Ve finále si myslím, že ne každé zvíře odpovídá vlastnostem svého majitele, ale že se nakonec vždycky každý páníček na svého zvířecího miláčka začne trochu podobat. Ať už vizážíJ, povahou nebo jen přístupem ke svému okolí. Ale nic neplatí stoprocentně. Já se třeba řadím ke psím lidem, ale psí poslušnost je mi na hony vzdálená (pravdou ale je, že Zachariáš také moc neposloucháJ). Umím být poctivým vyznavačem kočičí lenosti a Psí vojáci také nejsou mým šálkem kávy.
Takže  celá ta teorie je tak trochu postavená na hlavu. Nebo u nás prostě platí koexistence pejska a kočičky. A psí a kočičí lidé se nemusí jen za velkou loužíJ

Žádné komentáře:

Okomentovat