sobota 1. září 2012

Magické datum

Prvního září je výjimečné datum. Ať chceme nebo ne, všichni jej trochu reflektujeme a to bez ohledu, že letos připadlo na sobotu (někteří z toho mají docela radostJ). Je to datum nového začátku a to nejen pro školu. Škola je ve virtuálním prostoru řešena už od poloviny srpna, což trochu snižuje radost z poslední čtvrtiny prázdnin. V poslední dny se potom většina populace děsí, že zase začne ten školní stres. A je jedno, zda jste rodič dětí školou povinných, dítě, řidič MHD či dokonce učitel. Všem to v pondělí vypukne. A v podstatě i těm ostatním, do lenivě ospalých ulic vpadne rozdivočelá mládež, rozmrzelé učitelky, uspěchaní rodiče. Do stresem nabitých domácností nákup pomůcek, domácí úkoly a trapné seriály se školní tématikou. Celé to prošpikuje kapka napětí, jak že to bude letos se státními maturitami, protože to zase nikdo neví, což je pikantní zejména pro budoucí adepty zkoušky z dospělosti. Sloučí se nám řada škol, propustí mnoho učitelů, zvýší se požadavky na administrativu, sníží se požadavky na studenty a žactvo školou povinné a stanoví hlavní cíl, přežít. Něco umět už dávno není cílem žádného vzdělávání. To všechno přináší první září. Rozechvělé očekávání už nenastává skoro ani u prvňáčků, protože ti jsou zhruba tak od ledna strašeni větou, počkej ve škole, tam ti ukážou, takže dětem se do lavic rozhodně nechce. Letos nastupuje poměrně silný ročník, tudíž těch vystresovaných dětiček je mnohem víc než obvykle. I tak lze doufat, že se mezi nimi najdou i tací, co se do školy těší, co budou mít štěstí na hodnou paní učitelku v první třídě (protože to je opravdu kauf) a že spolu s nimi ta škola bude mít nějaký smysl. A tím, že je prvního v sobotu, máme ještě chvíli čas si na tu myšlenku zvyknout a v pondělí odhodlaně vykročit. Pravou…J

10 komentářů:

  1. Jitko přeji Vám pohodový školní rok a vnímavé a nadšené žáky:)
    PS: ta kontrolní písmena jsou poslední dobou úplně nečitelná:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko směle vpřed do nového školního roku....vy to dáte :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji Vám,do nadcházejícího školního chaosu, klid Budhy, vychované a zvídavé děti:-) Určitě si říkáte, že jsem z jiné planety, ještě ne, ale asi brzo budu. Vím, že si poradíte a v krizové situaci,použijete plán H. Váš humor, je totiž odzbrojující:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Dámy, děkuji Vám za milá slova.
    Majko, ta kontrolní písmena mě také deptají, žel, nijak je neovlivním.
    Aranel, to je velká důvěra:-) Nu, doufám, že to dám:-)
    Lezarts, pokud takové děti budou, dám na modlení. Ale děkuji a budu věřit, že s humorem to půjde. Pravda, víc asi s černým, ale ten já ráda:-)
    Hezký den přeji

    OdpovědětVymazat
  5. Karolínka nastupuje do 1.A a odpočítává noci... Myslím, že se upřímně těší. Přeji příjemný školní rok 2012/2013 :-).

    OdpovědětVymazat
  6. To je dobře, že se Karolínka těší. Přeji jí skvělou paní učitelku a úspěšné zahájení školní docházky. Krásný školní rok. A děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko..tak krásné a š´tastné vykročení!

    OdpovědětVymazat
  8. školní rok bez katastrof a zbytečných ministerských nařízení! Když už tam člověk nebohatne, aŤ je mu tam alespoň dobře ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. I já přeji vykročení tou správnou nohou. A děti, ve kterých se vám podaří vzbudit zájem a touhu něco se dozvědět.
    Klárka, navzdory tomu, že jde do 3. třídy, se do školy opravdu těší. Nadšení jí nekazí ani fakt, že bude mít opět novou paní učitelku (v pořadí třetí), která je bude učit pouze do vánoc a v lednu nastoupí paní učitelka čtvrtá. Mě to upřímně děsí!

    OdpovědětVymazat