úterý 7. prosince 2010

Šetři se osle

  Dneska jsme nějakou oklikou narazili ve škole na mnemotechnické pomůcky. Řekla jsem malým dětem : šetři se osle. Zabrala jen jediná dívka, ostatní si mysleli, že jim doporučuji, aby si odpočinuli a nepracovali. Docela mě to pobavilo a jala jsem se testovat i své kolegyně. I mezi nimi byla řada těch, co pomůcku na zapamatování si čísla 6378 neznaly. Ale zase jsme, a to i s pomocí starších dětí, zejména oktávy, přišli na řadu jiných, které jsem neznala já. Třeba letí Cilka do mlýna pomáhá paměti s uchováním římských číslic. Naučil mě student Petr Kubát, který si výslovně přál, abych ho tady zmínila:-) Od něho také mám výzvu:
 Ó slečno, sejměte též podprsenku. Ne snad, že by naše hodiny byly až tak uvolněné a on takto vyzýval své spolužačky. Jde o jeden sloupec periodické tabulky prvků, kde se ukrývá kyslík, síra, selen telur a polonium. Já na chemii nikdy nebyla a tak jsem na stará kolena najednou moudřejší. Na oplátku jsem je naučila všechny Smetanovy opery, nikoli ve známé dětské říkance, ale ve výstižné zkratce Brprdalidvěhutačert, která se jim jistě lépe vryje do paměti. Mnemotechnické pomůcky já si vždycky pamatovala, na blbosti jsem byla odjakživa kadet. Zpestřovali jsme si tak dnešní zasněžený den i proto, že řada lidí prostě do té školy nedorazila. Počasí totiž nyní vzdělání nepřeje:-). Ale zase si trochu zablbneme.
A ještě se přiznám k využití dětské práce. Použila jsem statné chlapce na vyhrabání auta ze závěje. Jinak bych byla ve škole ještě teď. Ovšem na zmírnění tvrzení o zneužívání dětí musím konstatovat, že šlo v podstatě o dobrovolníky. Přišlo jim to zajímavější, než moje hodina dějepisu:-) A já mohla odjet domů, uf:-)


8 komentářů:

  1. Dobrý den.
    Mnemotechnické pomůcky mám moc ráda. Tak pokud mohu, přidávám se:
    Smetanovy opery znám jako: Bradaprodvěhutačeli
    Z chemie ještě -
    prvky 1A skupiny: Lidé na křižovatce rubali cestu Francouzům.
    vzácné plyny: Helena nechtěla argonského krále Xenona Radona
    Z češtiny koncovky slovesných tříd:
    Žene je bída.
    Josefka

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám že každý má zkratku jinak pojmutou. Na Zbraslavské škole nás to učili: Braprodalidvěhutače. Ale mnemotech.pomůcku koncovek slovesných tříd jsem nepochopila.

    OdpovědětVymazat
  3. Koncovky jsou e ne je í á- a tak žene je bída:-)

    OdpovědětVymazat
  4. A znáte poučku na latinskou výslovnost - "Cecílie ty kukačko"? Markéta K.

    OdpovědětVymazat
  5. :-) mnemotechnika je bezva zpestření a občas to fakt funguje! :-) Já zas mám jednu z fyziky- na barvy spektra: Červenka oznámil, že zítra máme fyziku.

    OdpovědětVymazat
  6. Já taky, navíc se mi pomůcky hodí:-)

    OdpovědětVymazat