sobota 31. července 2010

Kajínek

Kladu si otázku, samozřejmě řečnickou, kolik lidí například asi zná osobu Antonína Holého?
Nebo kdo zná Annu Strnadovou či profesora Beneše?Nebo třeba kolik lidí zná detaily ze života Jaroslava Heyrovského, vědí-li už, že je to náš nositel Nobelovy ceny? A za co? Ne snad, že bych tady chtěla cvičně zkoušet nebo vyhlašovala nějakou internetovou vědomostní soutěž. Vyprovokoval mě Kajínek. Ne on osobně, ale film o něm. Jeho obrovská propagace, peníze investované do oslavy této osoby (slovo osobnosti mi nějak nejde přes klávesnici). A aby toho nebylo dost, dočetla jsem se, že se bude natáčet film o Františku Mrázkovi. A pak, že naše kinematografie nemá dostatek peněz, když je může investovat do glorifikace lidí z podsvětí.Nechápu to, nerozumím tomu a ani rozumět nechci. Film jsem neviděla a ani vidět nehodlám, nehodnotím jeho filmařskou kvalitu a herecké obsazení. Rozladil mě ten princip. Koho tady v naší zemi oslavujeme, o kom se točí filmy? Každý capart na pískovišti mi vysvětlí, kdo je to Kájínek. Při dotazu na profesora Heyrovského nebo Wichterleho na mě pohlédnou všichni jako na blázna. Cože to používám za cizí slova:-)?
   Na závěr mě tedy napadá další otázka, samozřejmě opět řečnická. Co se tím sleduje, proč to máme u nás takhle nastavené?
Je to prostě u nás v Česku o jiných morálních hodnotách,bohužel. Takové naše Odnikud nikam. Pak se nemůžeme divit, že morálka je u nás sprosté slovo:-)

7 komentářů:

  1. Nojo, Jitko, momey, momey, money...a pak teprv všechno to ostatní. Na celovečerní film o Heyrovském by ti před pokladnou kina asi nestály fronty odnikudnikam :-))
    Já už se podle nadpisu lekla, že předhodíš vlastní recenzi!! ;-) Na film taky nehodlám jít, vlastně ho nepotřebuju vidět vůbec.
    My do kina moc často nechodíme, jinak přes filmy je Wlk- ten vždycky nastuduje kritiky a hodnoceni- a pak mi ho teprv předhodí.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, ale money za každou cenu? Co ti junioři,co se v tom zhlídnou? Nechci moralizovat, ale tohle mě vytáčí. Ale to je asi tak to jediný, co s tím můžu:-) Nebo zkusit napsat trhák o Heyrovském:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Wlčicí. Jde o peníze a trhák. Ve filmovém průmyslu obecně, nejen u nás, v naprosté většině o nic víc nejde. Film / seriál je dojná kráva, nebo spíše automatická dojička na krávy (obecenstvo s jejich penězi).
    "Divácky atraktivní téma." Průměrné obecenstvo chce, aby tam byla akce, aby tam tekla krev a bylo tam napětí...
    Film o Wichterlem a Heyrovském by byl nudný, "dyk se tam přece nic neděje, vole, to je vopruz, co to je za dědky..."
    A co na to junioři, co se v tom zhlídnou? Ti nikoho nezajímají. Možná tak ještě jejich vlastní rodiče. (A těch pár lidí, co se nad tím zamýšlí - taky jsem se nad tím zamýšlela.)
    Na ten film taky nepůjdeme, přesně z těchto důvodů, a jsem ráda, že nejsme sami, kdo tak uvažuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s Vámi. Taky to nechápu. Ani z důvodu těch peněz.
    A já bych si dokázala filmy o dvou vědcích představit, zrovinka ta polarografie (mám chemickou průmku ;-)) by mě zajímala dost :-)
    Podle mě by to mohly být minimálně DVD trháky, když už ne filmové, jen by se toho musel ujmout velmi dobrý scénárista.

    OdpovědětVymazat
  5. Já viděla v kině upoutávku, film je pojatý po "americku". Zklamali mě i známí herci,kteří v tom hrají, hlavně Vilhemová a Dlouhý. Rozhovory o filmu a veškerý humbuk kolem, včetně soudních tahanic je trik, jak vydělat co nejvíc peněz. No jo, co my naděláme. Max. můžeme film ignorovat...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak budeme, ne?Ignorovat..Mně to neláká ato jsem o tom zas až tak nepřemýšlela..

    OdpovědětVymazat
  7. Já většinou chci vidět na vlastní oči, nenechávám se ztrhávat kladnou ani zápornou kritikou, dělávám si svůj vlastní názor. Jenže, v tomto případě asi udělám výjimku. Ať je už film o Kájinkovi nebo zákulisí celé "akce" nějak nemusím vědět všecno.

    OdpovědětVymazat