sobota 3. července 2021

Babice

 Je to už celých sedmdesát let od událostí v Babicích. Tehdy se tam vraždilo na obou stranách. Seriál Třicet případů majora Zemana těmto událostem dokonce věnoval dva díly, oba samozřejmě náležitě přibarvené dle ideologické potřeby. 

Dnes tedy babické vraždy nejsou ani v učebnicích dějepisu, vypadá to, že se o nich pro změnu nemluví vůbec. K výročí ale lze najít několik přednášek, videí či knih. Kdo se o to zajímá, tak se určitě k nějakým zajímavostem dopracuje. Je to příběh, který když rozkýváte, tak žasnete, co se tehdy dělo, jak to ti lidé odnesli, kolik rodin to poznamenalo. 

Určitě nelze čerpat ze Zemana, byť mě někdy baví nebo spíš fascinovaně šokuje, jak to zobrazuje, jak to bylo postaveno a kolik generací toto filmové zpracování novodobé historie poznamenalo.

Z osudů těch rodin mrazí dodnes. Jsou to padesátá léta v plné své nahotě, škoda jen, že na to tolik zapomínáme a často se snažíme to relativizovat. Jako že ve skutečnosti to tak šílené nebylo. Bylo. Asi víc, než si umíme představit. Tak si zkuste poslechnout nějakou přednášku či zhlédnout nějaké video. Události v Babicích jsou dost velkým mementem doby.

Žádné komentáře:

Okomentovat