sobota 24. července 2021

Hrajete šachy...?

 My ano:)

   Tedy, snažíme se je hrát. Jde spíš o zábavu než o nějaké umění. Ale je to zajímavá hra, a byť ji děti zatím hrají spíš jako Člověče, nezlob se, tedy s cílem sebrat nám co nejvíce figurek, je to inspirativní. 

A v tomto týdnu byl dokonce mezinárodní den šachu. 

Pořádají se v ten den megasoutěže na celém světě. To by nás asi nebavilo, opravdu hrajeme jen tak pro zábavu, spíš mě zaujaly dějiny šachu, a vlastně i šachů:-). 

Kořeny má patrně někde v Indii, známější je z dob Peršanů...

Do Evropy ji přinesli Arabové. Pravidla se sice v průběhu staletí měnila, ale v podstatě nijak zásadně. Je to prostě tradiční hra:-). Nejradikálnější změnou bylo asi posílení síly dámy, která vlastně může všechno. V počátcích po této revoluci se proto šachům chvíli říkalo šach šílené královny, ale to nemělo dlouhého trvání. 

Postupem času se ze šachu stal dokonce sport, dnes velmi uznávaný. Byť dívat se na televizní přenos šachového zápasu vyžaduje asi velkou lásku k tomuto druhu zábavy.... 

  Šachy můžete hrát osobně, korespondenčně ( snad to jde i dnes:-)) online, na telefonu, simultánně, a bůh ví jak ještě. Šachy můžete hrát i obrazně, kdy někde šachujete či s někým šachujete, či jen prostě děláte v něčem nějakou rošádu:-)

Mně nejvíc imponuje hra v šachy v kavárně:) 

  A nebo pak doma, kde se to, jak již bylo řečeno, nápadně podobá Člověče nezlob se. 

  Když se řekne šachista, často se mi vybaví jméno Tal, které ale znám z jen křížovek. Šachový mistr na tři:-).

Pak Kasparov, Karpov, a také slavný historický zápas Fischer - Spasskij. Ne snad, že bych ho viděla nebo zažila, ale tolik se o něm v době mého dětství mluvilo, že si to prostě trvale pamatuji.

  Z našich šachistů znám jméno současného mistra, Davida Navary. 

A to je vše.

Četla jsem, že naši králové rádi hráli šachy, třeba Přemysl Otakar I., ale to nevím, jak dalece se tomu dá věřit. 

To už je víc zajímavý a důvěryhodný fakt, že česká šachistka Věra Menčíková, byla dlouho mistryní světa:-). Ba dokonce byla mistryní v pořadí první!!!

Prostě šachy jsou vskutku rozmanité. A že je to královská hra, to platí navzdory nejistotě, zda si opravdu Přemysl Otakar I. vedle Zlaté buly sicilské , zástupu politických i osobních intrik, ještě našel čas na partičku šachů. Jeho rošády byly většinou opravdové, nikoli na šachovnici. Ale, člověk nikdy neví. 



Takže nelze zakončit jinak, než otázkou: Kdo je na tahu:-)







1 komentář:

  1. Šachy hraje můj 7letý Šíma.Naučil se je hrát sám, v covidu hrál on line se svým dospělým bratrem a panem učitelem 😊Trochu je umí i muž a já jsem ráda, že si zvládnu zapamatovat,kterou figurkou se kam táhne!Byli jsme se minulý týden podívat na šachovém festivalu Czech Open 2021 v Pardubicích. Překvapilo mě kolik lidí hraje šachy♟Malých dětí, kluků,ale i holčiček,žen, mladistvých, ale i starších!Někde jsem četla, že šachy jsou nejlepší prevence proti stárnutí a nemocem.My s sebou nově vozíme na prázdninových cestách v batůžku mini šachy magnetické. Nevím, jestli to bude stačit?!

    OdpovědětVymazat