úterý 6. července 2021

Šestého července

 .....na strahovských hradbách...

....kdysi dávno na venkovských tancovačkách tato sokolská, řekněme až budovatelská, píseň, vyháněla podnapilé tanečníky na stoly, kde vehementně, často falešně, ale fakt zaníceně, vyřvávali sokolíky:-). Dnes už tomu asi tak není, nebo jsem už roky nebyla na vesnické tancovačce:-), takže nevím. 

Dnešek je víc spojován s Janem Husem, ale jsou i jiné události hodné zaznamenání. Třeba Američané začali právě šestého července používat dolar. V roce 1785 se tak usnesli. Nutno připomenout, že vzorem jim byl tolar Marie Terezie, takže u nás tolary, v USA dolary:-). 

  O sto let později, v roce 1885, začalo očkování proti vzteklině. Louis Pasteur tehdy šestého července očkoval prvního pacienta, malého kluka, kterého pokousal vzteklý pes. A zachránil ho. Navzdory i tehdy panující nedůvěře vůči očkování. Je to nanejvýš aktuální téma, to očkování. A v tomto kontextu je jistě zajímavé, že vždycky měla tato metoda své odpůrce a kritiky, že to tak nechtějí, že je to proti přírodě či proti čemu. A pak se, časem, ukázalo, jak to bylo doopravdy. Tehdy očkování onoho devítiletého chlapce zachránilo...

   A když už je ten Hus dneska, zajímavější než jeho upálení, které si ostatně pamatují všichni ( vlastně ani nevím proč, z jakého záhadného důvodu si většina lidí ze školního dějepisu pamatuje jen Zlatou bulu sicilskou, bitvu na Bílé hoře a upálení Jana Husa?- schválně, vyzkoušejte svoje okolí:-). 

Případně, trochu sebepropagace, koukněte na knihu Nic nového pod sluncem:-)

....Tak tedy víc, než jeho upálení je zajímavější dnes připomenut rok 1925, kdy se na Hradě události kolem Jana Husa připomínaly tak vehementně, že státní vlajku na Hradě nahradil husitský prapor. Masaryk to tak chtěl. To se ovšem velmi nelíbilo papežskému nunciovi, došlo k roztržce, která přerostla v diplomatický konflikt se Svatým stolcem, který nese název Marmaggiho aféra. 

   To vše se pojí se šestým červencem. Ještě třeba válka v Bosně a Hercegovině, už je to třicet let, co decimovala země bývalé Jugoslávie. Tehdy, šestého července, začal útok na Srebrenicu. 

   Vypadá to na samé dramatické události, tak raději skončím něčím veselejším, respektive osobním připomenutím svatby mých rodičů. Také kdysi šestého července... Byl horký letní den, zakončený prudkou bouřkou. Skoro jako dnes. Prostě, Nic nového pod sluncem:-)


Žádné komentáře:

Okomentovat