sobota 30. srpna 2014

Zapřažená krása

....je opravdu krása. Pro milovníky historie, té dopravní zvlášť, je to zážitek. Již jednou během letošního léta jsem si myslela, že jdu na výstavu kočárůJ. To bylo ve Ctěnicích, kde ale už kočáry dávno nejsou. Tak tam jsme to prošvihli. Na Hradě už ale ne. Tentokrát se splést ostatně ani nejde, reklama na výstavu je v Praze všudypřítomná. A návštěva Jízdárny pak stojí za to. V podstatě vás přenese do minulosti se všemi romantickými představami, které o historii máme. Kultura cestování i běžné dopravy byla tehdy diametrálně odlišná od té naší.  Výstava je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé. Ideální na rodinný výlet na sklonku létaJ. Jsou tady kočáry i nosítka, neboť i těmi se cestovalo. Kočár si dovedu dost dobře představit, ba jsem nějakou imitací i jela. Na nosítka (tím samozřejmě nemyslím situaci, kdy vás na nosítkách nesou do záchrankyJ) moje fantazie nestačí. Ale muselo to být zajímavé, cestovat v nosítkách. 

Jsou tu i hračky v podobě různých vozítek, prostě každý si přijde na své. Je to skutečně zapřažená krása.J A když ještě vyjde počasí, potoulat se (už po svýchJ) v podvečer kolem Hradu, kde řídnou davy turistů. To je pak krása na druhouJ

2 komentáře:

  1. Máte pravdu, je to krása. Výstavu jsem si nenechala ujít a navštívila ji hned v den vernisáže. A výstavu v kočárovně ve Ctěnicích jsem před pár lety taky viděla...tam to byla taky nádhera. Vím, že tenkrát to bylo na poslední chvíli, pak kočáry stěhovali mně neznámo kam.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Těší mě souznění, a navíc u jmenovkyně:-). Děkuji Vám i za návštěvu, ráda zase nakouknu k Vám:-) A kočáry ze Ctěnic se stěhovaly díky nějakým přesunům ve vlastnictví či čem, to jsem zaslechla právě ve Ctěnicích. Leč, odstěhovány jsou i mně neznámo kam...:-)

    OdpovědětVymazat