středa 6. srpna 2014

Krvavé toulky Prahou

Jsa vyzvána, abych přišla darovat krev, neb je jí třeba, vypravila jsem se koncem července do horké Prahy, abych jednak splnila svou občanskou povinnost a druhak si užila toulky letním městem. Karlovo náměstí, kam pravidelně chodím, připomíná trochu válečnou zónu, je rozkopané do posledního místečka, tudíž je nutné propracovat se k němu po vlastní ose. Vykukující Emauzy mě vždycky fascinují, tak jsem si je zachytila na svůj stále fungující letitý fotoaparát.
Oddělení dárců krve se nemění, jen bylo v letním čase trochu opuštěné. Dárci jsou na dovolené, tudíž nás tam bylo poskrovnu. O to větší jsme zase měli servis, všude klid a pohoda, sestřičky se zlatýma rukama, takže šlo vlastně o takovou relaxaci.
                             Některé domy na Karlově náměstí prostě svoji historii nezapřou.
Vznikl i časový prostor na návštěvu kostela. Svatého Ignáce z Loyloy, kolem kterého sice pravidelně chodím, leč uvnitř jsem byla málokdy. Dnes tedy pobudu.
Klavír před kostelem je stopa mé oblíbené akce "klavíry ve městě". Když máte kliku, můžete narazit na opravdového umělce, mnohdy žasnu, jak lidé krásně hrají. Zde tedy nehrál nikdo, škoda. A zaujalo mě, že i před kostelem musí být židlička i piáno připoutáno řetězem, aby je někdo nepovolaný nepřemístil. Nu, jak vidno, ani svatá místa si dnes nejsou jistá ničím..
Interiér kostela je úchvatný. Vždycky obdivuji, co všechno dříve umělci dokázali. Poseděla jsem tedy v kostelním tichu a kochala se dávným uměním....







Poté moje kroky vedly k radnici. Šlo o den, kdy se připomínalo výročí defenestrace,takže nešlo radnici jen tak minout. V roce 1419 tu krváceli pražští konšelé a náboženští bojovníci. Dnes jsem tu "krvácela" já, což rozhodně nebyla žádná defenestrace, ale tak pěkně mi to souznělo. 
Byla jsem tu i před pěti lety, kdy se slavilo kulaté výročí. Tehdy zde opravdu vyhazovali z okna, ale už hezky novodobě, sofistikovaně, pěkně do měkkého.



Hned vedle je rodný dům Jeronýma Pražského, který měl tu smůlu nejen v tom, že ho upálili, ale že byl až druhý, takže se dneska o něm ani neučí. Kdo je druhý, prostě nikoho nezajímá:-)

A odtud přes několik zmrzlinových zastávek zpátky na Letnou. Hezké dopoledne to bylo:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat