čtvrtek 14. února 2013

Pamětník


   Dneska jsme si oživili hodinu (respektive hodiny) dějepisu setkáním s pamětníkem. Přišel osmdesátiletý vitální pán, který se statečně postavil před dvě třídy a jal se jim mapovat celé své dvacáté století.

A děti poslouchaly. Což už samo o sobě považuji za velký úspěch.

 Pán ale hovořil velmi věcně, smysluplně a zajímavě. Až natolik, že beseda se protáhla na celé tři vyučovací hodiny. A celou tu dobu pán stál a rozprávěl. Výkon hodný profesionála. Sama bych tři hodiny asi stát nechtěla, on si zase nechtěl sednout J.  Energie měl prostě na rozdávání.

 Došlo i na dotazy, takže z mého úhlu pohledu akce velmi úspěšná. Ještě jsem zvědavá na studentský rozbor, ale předpokládám, že spokojeni byli i oni. Ne každý pamětník umí vyprávět, ne každý má odvahu si před pubescenty stoupnout a vystavit se jejich kritickému pohledu. Tento muž to dokázal, což je velmi obdivuhodné.

Tudíž dnešní valentýnský dějepis prostě stál za to.

2 komentáře:

  1. Čím to, že tito lidé, kteří často měli těžký život, prošli vězením a zažili různé útrapy minulého režimu, jsou ve svém věku tak vitální, srdeční a vůbec ne zapšklí a toužící po odplatě? Mají můj obdiv za odvahu postavit se před puberťáky a ještě je dokázat zaujmout.

    OdpovědětVymazat
  2. To můj obdiv mají také, sama bych si nebyla jistá, zda bych po takovém martyriu,jaké měl za sebou, byla tak vstřícná, ochotná a laskavá. Byl to vskutku zážitek

    OdpovědětVymazat