čtvrtek 28. února 2013

Úmrtní list

K posledním věcem člověka patří i nezbytná byrokracie. Maminku vyzývají úřady ke změně údajů v občanském průkazu. Již není vdaná, je vdova. Zatím to asi v občance musí být, byť nevím k čemu. K vykonání aktu ovšem potřebuje úmrtní list.  Ten nemáme. Byť už přišel. Několikrát. Přišel doporučeně na tatínkovo jméno! Poštovní doručovatelka dopis nevydala, neb nebyl adresát, který by jej převzal. Poslala tedy dopis zpět s dovětkem, že adresát zemřel. O několik dní později přišla tatáž obálka s rukou připsanou poznámkou syn. Ovšem syn téhož jména jako tatínek neexistuje. Pošťačka opět konstatovala, že dopis nepředá a vrátila ho. Mamince samozřejmě vrtalo hlavou, co nám to tak vytrvale chodí a co si nemůžeme převzít. Na úmrtní list nepomyslela, neb předpokládala, že bude adresován na její jméno. Když se situace opakovala do třetice, vydala se na úřad. Tam se nejdřív děsně divili, co že má vůbec za problém, proč si adresát nemůže dopis vyzvednout a proč se jim pořád vrací. Když dokázala vysvětlit, co se děje, dostalo se jí typicky sofistikované úřednické reakce:
„Jéje, to jsme asi nějak pomotali!“
K tomu všemu ještě navíc doklad nevydali. Prý ho musí poslat znovu, doporučeně. Tak jsem zvědavá, na čí adresu.
Nu, jen si myslím, že onen úřední šiml měl docela kliku, že jsem se nebyla ptát já. Jen je mi líto, že to znovu jitřilo maminčiny rány a že její mírnost na byrokraty moc neplatí. Jak je vidno, ani poslední věci člověka nejsou mnohdy provázeny pořádkem a pečlivostí, o nějaké úctě k pozůstalým ani nemluvím. Hlavně, že je důležité, aby měla v papírech, že je vdova!

12 komentářů:

  1. Jé,no ty brďo.To snad není pravda :-((((((.Co to tam je za "krůty"?Je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krůty jsou hezké označení. Řekla bych i trefné, byť mě často napadají i jiná zvířata:-)

      Vymazat
  2. Je mi moc líto, jak úřední byrokracie trápí zbytečně maminku.Ale bohužel,nepřekvapuje mě to.Našeho postiženého syna bylo nutné uznat nesvéprávným.Je na úrovni 3 měsíčního mimina,byť je mu 18 pryč.Že jsem nesměla do doby soudu převzít žádnou jeho korespondenci,týkající se případu,která byla do vlastních rukou,to jsem ještě chápala.Následně ji po 10 dnech hodila pošťačka do schránky,odkud si ji může vybrat kdokoliv.... Ale že do jeho vlastních rukou přišel i rozsudek o zbavení veškerých práv, ve kterém se i píše,jak je, či vlastně není, schopný ničeho...Ale muselo to tak být.
    Hodně sil!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. A žasnu, co všechno naše byrokracie umí. Člověk to samozřejmě tuší, ale když pak na toho úředního šimla narazí, nestačí valit oči.

      Vymazat
  3. Zdá se, že je to taková pěkná česká klasika... člověk s tím naštěstí nepřijde do styku tak často, ale o to větší šok má- neb je navíc ještě zdeptaný z toho, co s e stalo... tak sousedka manželův ÚL v září taky získávala s komplikacemi- té do něj zas napsali JEJÍ rodné číslo... nejhorší je, že člověk si může "udělat dobře" jen tím, že je seřve. V takových situacích ovšem na tyto výlevy obvykle nemá sílu.
    A nic se neděje. Možná by stačilo, kdyby úřednice musela zaplatit ze svého všechny ty doporučené dopisy. Příště by ji třeba napadlo, že psát stejné jméno do kolonky ÚL a do kolonky adresát není úplně obvyklé... ale erár snese všechno, kdyžtak zvedneme daně nebo sebereme dávky postiženým, aby v kase bylo na jiné vylomeniny.
    Byrokracie až za hrob, řekla bych :-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byrokracie až na hrob je velmi trefné vyjádření. Erár vskutku snese všechno,někdy je to až frustrující. Nu, list stále nedorazil,takže se asi do situace budu muset vložit já. Postrádám totiž maminčinu laskavost a snahu s nimi vyjít:-) Spíš je mi bližší s nimi vyběhnout:-)

      Vymazat
  4. Sice neřeším tak bolestnou záležitost, jako vaše maminka, ale řeším ,jak vydýchat zákon o doručování obálek se zeleným pruhem! Nevím, zda je to naprostý výsměch lidským právům, nebo naprostá neschopnost našich zákonodárců?!!! Z toho všeho pak vyplývají výše popsané situace. V nejlepším to dopadne, naším marným hněvem, v nejhorším pokutou 50 000,-Kč, nebo vězením:-( Ještě, ať mi někdo vysvětlí v době šetření, místo 39,80,- Kč za doporučený dopis, do vlastních rukou, neposílají státní instituce (za naše peníze),vše v obálce se známkou za 10,-Kč, protože dopis stejně skončí ihned, nebo za 10 dní ve vaší schránce?! Čárový kód, vám nikdy nepomůže dokázat, že jste obálku dostali, protože zelenou obálku s "Do vlastních rukou a neukládat, nemusíte podepisovat.V případě,i vaší přítomnosti pošťačka nezazvoní, ale vhodí okamžitě do vaší schránky!!! Ale co když jste ji nikdy ve schránce nenašli?!A je známo, u vandalů, či jiných záškodníků čárový kód nefunguje tak jak dokážete, že jste ji nikdy neobdržel??? Jako adresát si nemáte nárok stěžovat. Doručovatelky tento tip dopisů milují, je to bez papírování, jenom odrhne doklad o důkazu doručení.Protože kdyby zazvonila a vy jste doma byli, musela by vás požádat o průkaz identity a váš podpis"-)Moc ráda bych našla způsob, jak se dovolat změny, tohoto absurdního zákona!!!
    Děkuji za toleranci, kratší to neumím sepsat.-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak je to u nás se vší. Nám se kupříkladu obálky ze schránky ztratily několikrát, nebo možná ani nebyly doručeny, na několikerou urgovanou stížnost mi bylo sděleno, že je to divné,ale že se to může stát. Třeba roznášel brigádník! Tak to byla reakce pošty!A jak píše WLčice, erár snese všechno, co by posílali něco za deset korun, když mohou vysát z našich peněz mnohem víc. Je to prostě český Kocourkov, respektive Absurdistán.

      Vymazat
  5. Děvče zlaté, to ještě bohužel asi není konec. Mému tatínkovi přišla nová průkazka pojištěnce VZP 5 let po smrti... šla jsem ji tam vrátit s křikem a v podstatě jsem odešla s pláčem... Držím palce. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, to jste mě nepotěšila. Ale začínám být připravena na všechno.
      Hezký víkend přeji

      Vymazat
  6. No to snad ani není možné. Často si říkám, jak může člověk zlomený ztrátou nejbližšího, místo, aby v klidu truchlil a vyrovnával se s novou situací, řešit pitomé papírování. Posílám hodně sil. Vám i mamince.

    OdpovědětVymazat