úterý 28. září 2010

Slzy svatého Václava

    Dnešní svátek český patron pěkně proplakal. Ostatně prolévá slzy již několikátý den za sebou. Člověk pak nemusí být ani vytopený, a přesto má depresi a splín. Nebo má alespoň ten pocit. A co teprve ti, kterým se obývacím pokojem prohnala nějaká špinavá řeka. Jako by začínalo být zle, svatý Václav už brečí a až bude nejhůř, vyrazí z Blaníku na zteč. Současné slzavé údolí tomu dost nasvědčuje. Přesto se mnohde svátek svatého Václava slavil, ač je to ve své podstatě morbidní. Slavíme něčí smrt, byť mučednickou. Vůbec jsou mnohé naše státní svátky podivné. Za měsíc se bude slavit vznik státu, který už dávno neexistuje, v létě jásáme nad upálením Jana Husa a nad příchodem Cyrila a Metoděje, praotců azbuky, kterou se u nás, kromě Karlových Varů, zatím nepíše, a státní svátek na sedmnáctého listopadu je asi to jediné, co jsme si doopravdy vyzvonili. Dnes tedy slavíme světce, u kterého se tak rádi scházíme, když se něco děje. A přesto že to většina lidí vnímá jen jako volný den, aniž by věděla, z jakého důvodu je vyhlášen, nemohu se ubránit dojmu, že naše státní svátky jsou trochu postavené na hlavu. Historici dokonce tvrdí, že až onen bratrovrah Boleslav byl skutečným zakladatelem státu, ba co víc, že žádní bratři neexistovali. Jména Václav a Boleslav jsou podle tohoto výkladu jedno jméno- staročesky více slavný. Takže jako vždy, všechno je jinak. A my slavíme toho, kdo se nechal zavraždit- no to je taky špatný výklad, ale podle tohoto klíče by státní svátek mohl být i na Ludmilu nebo na oslavu vraždy Albrechta z Valdštejna- i když ta byla pětadvacátého února a ten už státním svátkem kdysi byl, pěkně morbidním. A tak mě ze svátku svatého Václava nejvíc těší svatováclavské víno. A těším se, že přestane pršet, vždyť se na severu z toho musí zbláznit. Tam by patron mohl ukázat, že něco umí a že se v tom Blaníku nepovaluje bezúčelně:-)

3 komentáře:

  1. Taky se divíme srážkám,u nás namoklo 70 mm srážek,což je přinejmenším hooodně neobvyklé.U nás slavení Václava mělo vždy rodinný význam,děda,strýc,bratranec jsou stejného jména.

    OdpovědětVymazat
  2. I u nás je jméno Václav spojeno spíše s rodinými oslavami.A pokud je to možné, prosím sv.Václava, ať utáhme kohoutek a moji přátelé z okolí vylité Jizery či kamarádi z Žižkova údolí v Bílině na severu Čech mají už doma sucho a pohodu a rytíři z Blanic pomáhají likvidovat náledky deště!
    A milá Jitko, společně s vámi připíjím všem dobrým svatováclavským! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko.mě teší to volno..přízemní, ale je to tak:-)

    OdpovědětVymazat