pátek 24. září 2010

Neber úplatky

Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš, už dnes bohužel neplatí. Nedělám si iluze o tom, že s tím někdo doopravdy bojuje, jsou to většinou jen líbivé řeči. Dnes mě ale poněkud zaskočili studenti, se kterými jsme se na korupci dostali při občanské výchově. Takřka jako jeden muž prohlásili, že by samozřejmě úplatek vzali taktéž, a že je to přeci normální. Dělají to všichni!!
    Dělají to všichni, tedy asi skoro všichni, abych nebyla tak radikální jako oni, nicméně jsem (zjevně velmi naivně) předpokládala, že mládí oplývá ještě nějakými ideály a chce změnit svět. Ideály vyšumí, svět nikdo nezmění, alespoň ten náš český, ale když to ani ty děti nepohoršuje, je to smutné. Ideály už se dneska prostě nenosí. Studentíci naprosto jasně a pragmaticky vyhodnotili situaci, vidí, co se děje a necítí sebemenší důvod něco měnit. Peníze jsou přeci dneska strašně důležitý, byl hlavní argument. O morálce se bavit nehodlali, spíš na mně koukali jak na blázna, když jsem něco podobného nadhodila. Nikterak je neodsuzuji, naopak si cením jejich otevřenosti. Ale je to drsné připomenutí toho, do jakého marastu se řítíme. A můžeme si za to sami, bohužel. Jen já jsem si (zjevně nejvíc naivní z celé školy) myslela, že se jim to ještě hnusí a chtějí to změnit. Nechtějí. Je to prostě odraz našich vzorů. A jaké jsou naše vzory všichni víme. Blahoslavený docent Chocholoušek. Smutné odnikud nikamL

2 komentáře:

  1. Také bych čekala, že v jejich věku budou mít ideály a chuť se o ně zasadit... :-( Asi jich mají ještě méně než já... Většině z nich se nic hrozného zatím nepřihodilo - docela se děsím, jací budou za pár let, "až je život semele", když už teď jsou tvrdě pragmatičtí a morálka je pro ně sprosté slovo.

    OdpovědětVymazat