čtvrtek 25. července 2024

Tráva

Titulek možná evokuje nějakou letní divočinu, jako že veselé odpoledne s trávou. Skutečnost je ale naprosto prozaická, půjde o trávu v jejím původním slova významu. Tedy trávu jako takovou a její role v letních vedrech. Kdy nejen poskytuje útočiště mnoha druhům živočichů, ale i chladí a působí relaxačně. Pokud tedy není vystříhaná na bodavého ježka. Nebo vyschlá na troud. 
Pokud taková není, lze i s ní prožít veselé letní časy, kdy nabídne osvěžení i odpočinek.  Povalování se.
A romantici si mohou dopřát i snídani v trávě. 
Je hezké, ale i náročné udržovat takový hebký trávník. Bohužel, veřejné prostranství, alespoň tedy na sedmičce, jsou většinou vysekána na holo. Nasadí se šílené křoviňáky 
a sekačky a jede se. Aby to bylo nejrychlejší a nejjednodušší. A pak je z Letné tepelný ostrov. A trávy tam moc není. Ale najít se dá. Nacházíme ji i jinde a vždycky je to fajn. 
A co se týká trávy v jiném slova smyslu, tak tam je vlastně smutné, jak tvrdě se jde proti ní, navzdory zahraničním trendům. Odstupující vládní koordinátor by jistě mohl vyprávět. 
U nás se nepřemýšlí, ale likviduje. Trávníky, stejně jako oficiální přístup k trávě. U nás musí být ten nejtvrdší, tak si to zákonodárci přejí. Nepřemýšlet, zakazovat.  Cesta nejmenšího odporu. Možná proto jim nevadí alkohol, protože ten zatrhnout, to by byl odpor. Ale to utíkám od hlavní myšlenky, protože stěžejním postřehem dneška byla prostě docela obyčejná letní pohoda v trávě.







 


Žádné komentáře:

Okomentovat