středa 10. července 2024

Letní sportování

 Soudě podle zájmu o letní olympiádu je sport jednou ze současných priorit, kterým lze zasvětit celé léto. 

Skutečnost ale není tak jednoznačná. Poměrně často potkávám i odpůrce olympijské myšlenky. Už od Atlanty to údajně jde s tímto sportovním hnutím z kopce. Tehdejší americké klání trvale opustilo ušlechtilou myšlenku hrdinného sportovního zápolení o čest 

a pocit z výhry a přeměnilo olympiádu na tvrdý byznys.

  To je sice asi zjevné, leč olympijské myšlenky se v civilizaci rozpouštěly průběžně. Dávný řecký ideál kalokagathia, se kterým šli do prvních olympijských závodů staří Řekové, zmizel v propadlišti dějin snad nevratně. V uměleckých soutěžích se o medaile bojovalo naposledy v Londýně 1948. Pak bylo umění z olympiád odstraněno. Zbyl jen sport, tehdy ještě údajně amatérský. I tato idea dnes už neplatí, stejně jako myšlenka, že když je olympiáda, tak se neválčí.

   Věnovat tedy letošní léto olympijskému sportování není tedy vůbec jednoduché. Nejen jako aktivní účastník, ale ani jako divák to nemáte jednoduché. Vlastně ani jako turista po Francii se letos nechytnete, protože jet na výlet do letní Paříže se letos zjevně moc nevyplatí. Ani vaší peněžence, ani trpělivosti, ba i vaše bezpečí může dostat na frak.

  Nicméně, léto přeje připraveným a frankofonní naladění může navzdory olympijskému stresu přinést nějaké pozitivní body. Třeba takové, že si léto vychutnáme s takovým gustem a elegancí, jak to umí Francouzi odjakživa. Dobré jídlo a víno, klid a hlavně nikam nespěchat. Takové letní festina lente. 

A při olympiádě si aktivně vybavit dávné moudro starých Řeků, že důležitý je právě kalokagathia, tedy soulad ducha i těla. Tedy všechno, k čemu léto vybízí. Stejně jako to Coubertainovo, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Nechť je vaše účast na letních radovánkách co nejvítěznější.

Ostatně, zájem o olympijské dění rozvířila i nedávno zveřejněná kolekce oblečení pro naše reprezentanty. To tedy bylo vzedmutí vášní.

Tak na závěr, co říkáte na olympijské oblečky? Líbí? Nelíbí?






1 komentář:

  1. Nelíbí. Možná ještě trička, ale ta kombinace trenčkotu a baloňáku je hrozná. Na první pohled takové laciné. Barevné provedení taky žádná sláva. A už vůbec se mi nelíbí osoby, které tu kolekci předvádějí. Bez života, unuděné masky. Chjo, asi to tak musí být, ale celou za mě nepovedenou kolekci to ještě sráží dolů.

    OdpovědětVymazat