čtvrtek 18. července 2024

Na letišti

 Počátkem července proběhla mediální poplašná zpráva o nepořádku na letišti. Nefunguje á odbavování kufrů, čekání trvá někdy až čtyři hodiny. Někdy letadlo dokonce odletí bez vašich zavazadel.

Tedy, ona to ve své podstatě poplašná zpráva vůbec nebyla. Šlo o realistický popis dané situace. Prostě to tak na letišti bylo. Možná pořád trochu i je. 

Ale když máte právě před odletem, trochu jako poplach to vnímáte. Pro jistotu jsme tedy do Paříže cestovní zavazadlo zavrhly, jedeme jen s batůžkem, který s námi může do letadla.

   Ale na delší dovolenou nebo pracovní cestu to jinak nejde. Letíte s kufrem, který neodbaví.  Odletíte bez toho, protože na letišti nestíhají. Nebo dokonce nejsou v práci, takže váš kufr čeká na nástup ranní směny...

 Zajímalo by mě, zda je to jen typicky české, či zda podobné poměry panují všude. 

Jako když že se v zimě kupříkladu silničáři diví, že je zima a napadne sníh, na který nejsou připraveni, třeba. 

Že v létě všichni chtějí na dovolenou, což letiště zaskočí, protože to nečekali a nejsou na to připraveni...

Také mi někdo říkal, že je to nedostatkem personálu. Za sto osmdesát korun za hodinu už nikdo na letišti (ani jinde) pracovat prostě nechce. A když nechtějí platiti, nejsou lidé? Asi i tak to může být. Každopádně, je to trapné a docela ostuda. 

  Nám se naštěstí podařilo přežít. Respektive odletět ... 

Je to ale loterie a to by tedy být nemělo. Jako, když máte kliku, tak letíte vy i zavazadla, jako bonus je i to, že letíte včas. A všechno ostatní jsou druhé a třetí výhry, jako že letíte vy a zavazadla se neztratí, byť doletí později, nebo že čekáte na výdej kufrů jen hodinu a ne celých pět, že  vůbec letíte a tak podobně. 

"Dobrý je" to třeba v okamžiku, kdy přiletíte a objednáte si odvoz. Jako hurá, jsme na zemi, za chvíli budeme u auta. 

A pak čekáte na kufry. Hodinu, dvě.... pět. Pokud máte taxíka, tak pak je asi dobrá cena:-). Pokud čeká manžel, pak řád za trpělivost. I když, oni ho pět hodin na letištním parkovišti  čekat nenechají...

A tak se na lajdáctví při transportu kufrů nabalují další a další komplikace. Jestlipak to letiště nějak řeší? Nebo se čeká, že to vyšumí....?

Na závěr ještě vlastní zkušenost. Raději jsme tedy letěli jen s příručním zavazadlem. Ale ostatním zavazadla doletěla. Všechno se zdálo v pořádku.

Nicméně, za zpáteční cestě nás pro změnu systém donutil k samostatnému odbavování. Prostě si to všechno s pomocí AI naklikáte sami. Nejsou lidi, odbavte se sami. 

Takže fronta u automatů, stres, že to nestihnete, mnozí to neumí, fronta narůstá, odbavujeme se sami...

I tady může být kamínek úrazu, že si třeba špatně označíte kufr:-), a ten odletí jinam, ale to už je zase jiný příběh. 

Asi jsme letos náhodnou prostě měli kliku. Když jsme letěli my, tak kufry letěly s námi...













Žádné komentáře:

Okomentovat