čtvrtek 11. července 2024

Pomalé město

 Praha je většinou vnímána jako město, kde se pořád spěchá. Všude kvalt, spěch, chaos. 

Mnozí dokonce kvůli tomu z Prahy odcházejí, že na venkově najdou tolik žádaný klid 

a ticho. 

Ale, zkusili jste v Praze někdy opravdu spěchat. Dostat se z bodu A do bodu B opravdu rychle, na čas, v určeném termínu? 

Není to totiž vůbec jednoduché. 

Když jsem někam chvátáte pěšky, brzdí vás kde co. Respektive kde kdo, neb každý se někam plouží, motá po chodníku, případně hledí do mobilu, v lepším případě po památkách. Pak narazíte na rozkopaný chodník, dále vás zbrzdí semafor, posléze skupina turistů, prostě pěšky to moc rychle nejde.

 Autem už vůbec ne, to jste pořád někde v koloně či v objížďce. 

MHD snad jen metrem, pokud v něm není sebevrah, který zastaví celou linku. Někdy je tam i porucha, čas od času povodeň, ale metro snad jediné nabízí rychlou dopravu. Pokud ovšem nepřestupujete. 

Povrchová doprava si už na nějakou rychlost vůbec nehraje. Tramvaje narvané, nepřesné, často odkloněné kvůli rozkopaným  ulicím. Autobusy to mají podobné a trolejbusy jezdí v Praze asi dva a patrně asi taky nebudou nijakou velkou spolehlivostí disponovat. 

Takže ve finále se vlastně po Praze člověk musí pohybovat docela pomalu, s velkou časovou rezervou, protože rychle to opravdu nejde. 

A pak, že se pořád spěchá. Všechno je vlastně úplně jinak. Praha je totiž prostě docela pomalé město:-), chvátat se tu určitě nedá. Na všechno je prostě dost času, a to je vlastně dobře:-)





Žádné komentáře:

Okomentovat