úterý 23. července 2024

Do muzea se psem

 Do muzea většinou s pejskem nelze. Ani jinak dog friendly Letná nenabízí vstup se psy do Technického nebo Zemědělského, tedy do muzeí, které Letné dominují. 

Pravda, u  toho Zemědělského by to mohlo kapku překvapit, přeci jen je primárně 

o zvířatech, ale ta jen vystavuje. Vstup jim neumožňuje. 

Zato Muzeum hlavního města Prahy nám návštěvu umožnilo.

   Ale abych nedráždila hada bosou nohou, hned uvádím na pravou míru, že nás samozřejmě nepustili do budovy. Vystavují dole ve Stromovce. Venkovní panely zde zachycují historii Bubenče, Dejvic, Letné a Holešovic. 

A jde o zajímavý počin. Překvapivě ho ani nikdo neničí, což je při zkušenostech z běžné míry destrukce, která tady většinou panuje, dost ojedinělé. A hezké. 

  Objevili jsme ho náhodou, při procházce. Dovedlo mě to pak na stránky Muzea, kde se lze dočíst, že výstava tu bude celé prázdniny. 

Tak si ji ještě s radostí užijeme. 

Krásné jsou fotky, v podstatě ještě před sto lety zde byla pole a louky, někde i lesy. Prostor kdesi za Prahou. 

   Dneska jde o širší centrum, řekněme až atraktivní lokalitu. Co asi bude za dalších sto let, když to sviští takovým tempem?  Třeba také někdo narazí na výstavku o tom, jak to zde vypadalo dnes:-). 

To už je ale taková okrajová fikce, dneska je tu několik zajímavých počinů, které zde instalovalo Muzeum hlavního města Prahy.  Taková komparace, tehdy a teď. Víc mě baví ta cesta proti proudu času, jak to bylo dřív. Co se nacházelo na dnešních rušných ulicích, v místech, kde je dnes tak hustá zástavba, že ta pole z před sto lety jsou skoro neuvěřitelná.

Je to i inspirativní, jako že se sami vydáme po stopách té minulosti. A je to nejen dog friendly, ale hodně zajímavé a příjemně to oživuje procházku Stromovkou. 

Good idea:-)











Žádné komentáře:

Okomentovat