pondělí 26. září 2022

Zobali vrabci, zobali

 ....igelitové obaly….

 ...tak nějak to kdysi zpíval Ivan Mládek v nějaké své veselé písničce. A mě tento popěvek neodbytně pronásledoval, když jsem sledovala diskusi o obalech na sešity a učebnice. Vzhledem k tomu, že u nás to nikdo nevyžaduje, skoro jsem zapomněla, že takový problém ve školách existuje. Vnímala jsem ho jako relikt minulosti, podobně jako jsme my kdysi ve škole rýsovali okraje J. Aktivita, na kterou by dnešní děti asi zíraly. Dostali jsme sešity a v každém jsme museli tužkou narýsovat okraje. Často ještě v rozdílných délkových variacích. Na matematiku tři centimetry od kraje, z druhé strany centimetr. Na češtinu dva a půl centimetru a na děják třeba tři centimetry z každé strany. ....

 A všechno pečlivě obalené.

  Obaly tedy zjevně přetrvaly i do dnešní doby. A někde vedou k velké nevraživosti mezi rodiči a školou. Až k agresivitě.  Patrně tam, kde chybí snaha se domluvit. 

Osobně nevidím na obalené knize nic špatného. Zejména v těch školách, kde knihy půjčují a každá se tedy otočí minimálně pětkrát (častěji ale desetkrát). Aby se nerozpadla, neumazala víc než je nezbytně nutné, je dobré ji obalit.

 Sama si také – dobrovolně- obaluji knihy, které kupříkladu nosím v tašce pro čtení v MHD. A troufnu si tvrdit, že se k nim chovám lépe než sedmáci k pronajatým zeměpisům. Nevidím tedy na obalené učebnici nic zlého. Snad by stačilo smysluplně vysvětlit....?

U sešitů je to snad individuální, smysl v tom moc nevidím, ale asi to tak někdo vyžaduje. Pokud má nějaký relevantní důvod, tak i tady, proč ne? 

  Možná bych víc akcentovala papírové obalování, aby si ho děti třeba vyrobily v nějaké hodině, prokázaly svou kreativitu. 

Plastové obaly by totiž v rámci ekologické udržitelnosti měly být až zakázány? Když zákaz platí pro plastová brčka a kelímky, nebo se minimálně takový zákaz chystá, pak by to měl platit i pro plastové obaly?

 Nebo by je mohli vyzobat právě ti vrabciJ u toho se člověk alespoň zasměje…

Takže za mě klidně papírové obaly, vyrobit kupříkladu ve výtvarce a pak obalit... Na tom by nemělo být nic špatného, zatímco běhat po papírnictvích, trčet tam ve frontách a kupovat předražené plastové obaly různých tvarů a velikostí, to asi dovede naštvat. A přitom stačí tak málo, domluvit se...

Jak to máte vy? Musíte shánět igelitové obaly různých tvarů i patvarů na sešity i netradiční učebnice?  



 

1 komentář:

  1. Lezarts

    Dobrý nápad na výrobu vlastních obalů na knihy ve výtvarce !!!

    OdpovědětVymazat