úterý 13. září 2022

Mají to jinak

 Sleduji atmosféru kolem pohřbu královny Alžběty ve Velké Británii a žasnu. 

Jak to mají v sobě, tu úctu a tradice....

Asi to nebude celkové naladění na ostrovech, ovšem to co vidím, mi kreslí pocit, že to mají hozené trochu jinak než my. 

 Když jsem viděla davy lidí postávající kolem silnice, když začala cesta s rakví Alžběty do Edinburgu, nevěřila jsem vlastním očím. Takové davy jen po cestě, pak ve věstě. Řekla bych, že jde o spontánní akci, chtějí tam jít sami a dobrovolně.  Oni jsou asi opravdu monarchisté, váží si nejen královny, ale i svých tradic a historie. 

Trochu mě to i dojímá, kdy to vidím, jak ti lidé dobrovolně stojí kolem silnice, aby jí naposledy zamávali nebo zatleskali. 

Samozřejmě, nabízí se porovnání, zda by něco podobného bylo reálné i u nás? 

Těžko...

 Pohřeb Václava Havla byl vzdáleně podobný, ale tohle úplně neměl. 

Dnes by to ale stoprocentně neměl podle mě vůbec nikdo. 

Královna ano, navzdory tomu, že tam bývaly kontroverze a střety, že tam určitě taky žijí nějací republikáni, ale ta síla tradice je mohutná.

   Nahrává to mé  duši monarchisty, republiku vnímám jako z nouze ctnost, takové plebejství. Můžeme pak hromadně "uctívat" lidi, kteří se chovají jak ve čtvrté cenové skupině, protože to umíme všichni. Ale noblesa a elegance, to je dřina a odříkání. A to republika nenabízí, lepší je to lidové buranství, alespoň u nás to tak nyní vidím. 

   Ale to odbočuji od své fascinace anglickými tradicemi. Nejsem z podstaty anglofil, spíš tíhnu k frankofonní oblasti. Ale tam jim to zkazila Francouzská revoluce, která právě všechno tohle plebejství zlegalizovala a ze šlechtictví učinila něco špatného a nezákonného. 

   Tak toho Angličané naštěstí zůstali ušetřeni a monarchii jim bůh ráčil zachovat. A mně se to líbí. Ta tradice, stoicismus, zvyky…

Pravda, občas to nějaký rebel nabourá, o to je to pak celé zajímavější. Ale pořád tam vidím noblesu. 

Nikdo se nemusí učit stolování, mluvení, nečouhá mu sláma z bot…

A už jsem zase pryč, dnes neudržím myšlenku. A tak je vlastně prostá, fascinuje mě, jak spontánně a upřímně se Skotové i Angličané a asi i Velšané loučí se svojí královnou. Tak bůh ji ochraňuj.

Teď už to bude zase jen patriarchální…J, ale pořád tradiční a s noblesou.



1 komentář:

  1. Lezarts

    Byla to opravdová dáma!!! V jejím případě opravdu nenahraditelná.
    Její odchod, je ztráta další jistoty…

    OdpovědětVymazat